Na keramiku se v dnešní době kovů a plastů neprávem pozapomnělo. Přitom je to tradiční materiál s vynikajícími vlastnostmi. Na sklovité glazuře nic pevně neulpí, barviva z ní omyjete stejně lehce jako z talířů, usazenou sůl z vody stačí otřít houbičkou. Keramika je také velmi tvrdá, tvrdší než jakýkoli jiný materiál, z něhož se dřezy vyrábějí. Proto výborně odolává poškrábání, které je běžným provozním opotřebováním (dna) dřezu. Nepoškrábaný dřez i po mnoha letech vypadá jako nový. A to, že keramika vydrží i extrémní teplotní šoky, asi nikoho nepřekvapí (vypaluje se přece při teplotách nad 1000 °C), vroucí voda nebo dotyk horké pánve není žádný problém.

Německá společnost Systemceram GmbH je jedním z mála výrobců, kteří se na výrobu dřezů z keramiky vysloveně specializují. Firma uplatňuje progresivní výrobní technologie a na trh dodává velmi široký sortiment keramických dřezů pro všechny myslitelné způsoby montáže do pracovní desky kuchyně. Známé jsou klasické NÁSTAVNÉ DŘEZY pro montáž shora do výřezu v desce. Pro toho, kdo chce mít pracovní desku z umělého nebo přírodního kamene, nabízí ROVINOVÉ nebo SPODNÍ DŘEZY. Milovníci rustikálních kuchyní mohou použít některý z MODULOVÝCH DŘEZŮ. Více se lze dovědět na www.keramickedrezy.com nebo www.systemceram.cz.

Vybavování kuchyní keramickými dřezy je v zahraničí už dlouho trendem. Výběr modelů, tvarů a barev poskytuje designérům mnoho možností, jak vhodně doplnit moderní i tradiční kuchyni.