Hromnice, svátek svíček a palačinek

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Další svátek, který zmizel z kalendáře, protože ho vytlačil růžový Valentýn. Vytratil se nejspíš už v době, kdy se jedly palačinky rukou. Dnes se servírují často s příborem. Kam s vidličkou a kam se lžící?

Kuchyně

Autor:

Na Hromnice je o hodinu více, a to se muselo vždy řádně oslavovat. Pohani mívali divoké slavnosti, při nichž pobíhali po osadách převlečeni za medvědy a kryti zvířecí maskou trochu divočeji laškovali s děvčaty.

Někdy se záminka interpretovala jako oslava toho, že medvědi dosud hibernují. Katolická církev potřebovala bezuzdné obcování zrušit a zasadit toto datum do nějakého slušnějšího rámce. V 5. století vymyslel Gelasius I. svátek Uvedení Páně do chrámu, dříve nazývaný také Očišťování Panny Marie, neboť je to čtyřicet dní od narození Spasitele čili i konec šestinedělí. Svátek připadá na 2. února. Historie praví, že při této příležitosti Gelasius I. rozdával pocestným, kteří přišli do Říma, palačinky.

ČTĚTE TAKÉ:

Slavte netradičně

Kuchyně

Autor:

Na Hromnice musejí být v domě zapáleny svíce a také bychom teprve v tento den měli uklízet jesličky. To se u nás dělá často již na Tři krále. V Belgii a ve Francii se smaží palačinky, které se pak s radostí konzumují. Můžete si k tomu dopřát malý rituálek, který se ve zmíněných královstvích palačinek drží. Pravou rukou budete přehazovat palačinky jako profesionální kuchař, aby se vám hezky obrátily a dosedly celou plochou zpět na pánvičku. V levé ruce budete držet penízek a něco si přát. Žádejte od osudu třeba prosperitu do příštího roku. V USA a v Kanadě nic z toho neznají, ale slaví 2. února svátek svišťů.

Jak jíst palačinky

Doma si balíme palačinky do ruliček. Děti jedí palačinky nejraději rukama a i my si s nimi u domácího stolu poradíme často stejně. V restauracích je naopak dostaneme většinou složené do trojúhelníku nebo jiného tvaru a k tomu obdržíme příbor. Ten často netradičně sestává z vidličky a lžíce. Pro konzumaci jakéhokoli moučníku rozhodně neplatí pravidla držení příboru, jaká platí pro konzumaci těstovin. Lžíci držíme v pravé ruce a vidličku v levé. S vidličkou zacházíme jako při hlavním chodu a se lžící tak trochu jako s nožem. Ukrajujeme sousta, případně si s ní podáváme do úst šlehačku, zmrzlinu nebo ovoce.

Foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

kuchyněEtiketa

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Kuchyňská linka a schodiště, Výroba kuchyňské linky.