Stévie cukrová je vytrvalá rostlina, která dosahuje výšky až jednoho a půl metru a hojně se větví. Její latinský název je Stevia rebaudiana. Stévie pochází z hraniční oblasti Brazílie a Paraguaye. Jihoameričtí indiáni stévii nazývají azúca-caá čili sladká tráva. Drogou je nať. Je jedním z asi sto čtyřiceti druhů rodu stevia, ovšem pouze tento druh obsahuje sladké látky. Nejvíce sladidla se sice skrývá v lístcích, avšak sladivý je ve skutečnosti celý keřík kromě kořenů. Sklizeň lístků se provádí asi třikrát za rok, kdy se celkově může z jedné rostliny nasbírat až půl kila sušených lístků, což v přepočtu znamená, že jedna taková bylinka nám dá sto až sto padesát kilo cukru.

Léčivá síla stévie

Nejdůležitějšími obsahovými látkami této bylinky jsou diterpenoidní glykosidy, které jsou využívány jako vynikající nekalorické sladidlo. Proto je stévie výborným sladidlem pro osoby s cukrovkou a nadváhou. Ještě větší plus této rostliny je skutečnost, že kromě toho, že na rozdíl od cukru není vůbec kalorická, neukládá se v těle ve formě tuků, nezpůsobuje artrózu a na rozdíl od syntetických sladidel není karcinogenní.

ČTĚTE TAKÉ:

Tradičně se používaly lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale i k zničení různých virů, plísní a bakterií. Například domorodci téměř vůbec netrpí kazivostí zubů, čímž se potvrdil fakt, že tato bylina dokáže zničit celou řadu nebezpečných mikrobů v dutině ústní. Při žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží příjemně sladká chuť v ústech velice dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu.

Stévie mimo jiné také pomáhá regenerovat slinivku břišní, stabilizuje krevní tlak, podporuje kvalitní trávení, buněčný metabolismus, snižuje únavu, snižuje chuť na alkohol a tabákové výrobky. Je také výborným lékem proti zvracení. Při zevní aplikaci pomáhá likvidovat různá poranění, kožní neduhy, jizvy a strie.

Tinktura ze stévie

Tento extrakt velmi účinně likviduje bakterie a viry, proto ho můžeme použít při nachlazení, chřipce, střevních potížích a zánětech. Zevně pomáhá dezinfikovat poranění a kožní neduhy. Můžeme ho aplikovat i na bolavé dásně, zuby a afty.

Dvě lžičky stévie zalijeme 2 dl šedesátiprocentního lihu. Vše necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout dvakrát denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme třikrát denně deset kapek nakapaných do dvou decilitrů vody.

Jak používat stévii?

Běžné používání stévie je velmi jednoduché, buď si při přípravě teplého nápoje místo cukru vložíme jeden čerstvý lístek, či na špičku nože sušené drogy do sklenice, zalijeme a po třech minutách přecedíme. Nebo si množství špičky kulatého nože zalijeme jednou polévkovou lžící vroucí vody a necháme tři až pět minut louhovat, pak scedíme a použijeme k doslazení nápojů či jídel.

Pro koho je stévie vhodná?

Stévie je vhodná pro seniory, děti i těhotné a kojící ženy. Nemusíme mít strach z předávkování, protože ve vysokých dávkách je její sladkost až odporná.

Titulní foto: Thinstockphotos.com