Citron

Citron obsahuje velké množství vitaminu C, ale je tak kyselý, že se těžko najde dětský (nebo i dospělý) odvážlivec, který by si ho dopřál celý na posezení. Proto se citron v zimních měsících přidává do čaje. Ale ani to není jen tak... Jakmile budete svému dítku citronovat čaj, dbejte na to, abyste k tomu použili čerstvý plod (uleželý citron z lednice už nemá s vitaminem C skoro nic společného). Zároveň při manipulaci s citrusem nepoužívejte kovové náčiní (kov dokáže vitamin C spolehlivě zničit) – raději si pořiďte keramický nůž a umělohmotný lis na citron... A za třetí citronovou šťávu nelijte do horkého čaje, ale počkejte, až nápoj trochu vychladne.

Bonus: Citron obsahuje fytoncidy, které dokážou ničit různé mikroorganizmy. Při chřipce či nachlazení proto můžete citronovou šťávou potírat malému marodovi krk či dásně.

ČTĚTE TAKÉ:

Pomeranče a mandarinky

Mají veselou oranžovou barvu, a když se do nich zakousnete, jsou sladké. Navíc obsahují vitaminy C, B1, kyselinu listovou a pektin. Pomeranč má antibakteriální účinky, proto je ideálním pokrmem pro všechny marody v době chřipek. Dítko si ho může užít buď samotný, nebo jako součást nějakého pokrmu, například masitého či sladkého.

Pozor: S pomeranči to ale nepřehánějte! Některé děti mohou mít na citrusy alergii a přílišná konzumace těchto plodů může vyvolat migrénu.

Grapefruit

Grapefruit má sice hořký osud, protože pro spoustu dětí je bez cukru nepoživatelný, o to je ale sympatičtější po zdravotní stránce. Jde o plod, který je bohatý na vitaminy C, B1 a K, což v praxi znamená, že zlepšuje imunitu, krevní oběh a snižuje riziko rakoviny plic a žaludku. Problém je však jeho samotná konzumace. Odborníci totiž tvrdí, že jeho spojení s cukrem není zrovna ideální, protože v žaludku kvasí. Pokud tedy budete chtít svému dítku nějaký ten grep koupit, tak raději sáhněte po tom s červenou dužinou – bývá o poznání sladší!

Banány

Banánům se nedá skoro nic vytknout. Jsou chuťově dobré, nasytí, jen kdyby nebyly tak kalorické... Pokud váš „budulínek“ sáhne po banánu, tak vězte, že se tím obohatí o vitaminy skupiny B a minerální látky, jako jsou draslík nebo hořčík.

Na co si dejte pozor

Při nákupu tropických plodů se soustřeďte na jejich zralost. Zelené plody mohou vašim potomkům přivodit žaludeční potíže. Mějte rovněž na paměti, že spousta tropických pokladů bývá chemicky ošetřena, proto je nevyhnutelné každé ovoce pečlivě umýt horkou vodou (zabráníte tak povrchové kontaminaci například při krájení plodu).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com