Jak smaženého kapra správně připravit?

Důraz na čerstvé suroviny: musí být velmi čerstvé, všechny ovlivní konečnou chuť ryby. Tedy čerstvá strouhanka (což znamená v tentýž den doma nastrouhaná houska nebo veka). Stejně čerstvá vejce. Velmi kvalitní olej na smažení.

Rozležení: před smažením necháme osolené a pocitronované porce kapra alespoň půl hodiny v chladničce přikryté fólií, aby sůl pronikla do masa a citron stáhl výrazné aroma rybiny.

Příprava: strouhanka nesmí být spálená (výsledek příliš prudkého smažení), ale ani nasáklá olejem (příliš pomalé smažení). Porce vkládáme do velmi horkého oleje, a jakmile se vytvoří osmažená kůrka, teplotu zmírníme.

ČTĚTE TAKÉ:

Co k němu: samozřejmě bramborový salát, dietnější verzí jsou opečené brambory a nejdietnější variantu představují brambory vařené v páře. A v každém případě ještě plátky citronu a snítky zelené petrželky.

Netradiční dnes, tradiční ve staletích minulých...

Kapra na černo znala stará česká kuchyně dobře, varianty pocházejí z Podkrkonoší i z jižních Čech. Vše spočívá v tmavé omáčce s pivem, zavařeninou, rozinkami, mandlemi a dalšími lahůdkami. A dovedete si představit kapra s knedlíkem? Podával se totiž k němu jemný houskový knedlík - anebo také obyčejná, jednoduchá vánočka... Zkuste to také!

Kapr na černo

Budete potřebovat: 1 kg kapra, 150 g zeleniny (mrkev, kořen petržele, celer), 1 cibuli, 2 lžíce octa, 50 g másla, 4 zrnka černého pepře, 4 zrnka nového koření, kousek zázvoru, 2 bobkové listy, tymián, stroužek česneku, 1 lžíci citronové kůry, 3 dkg strouhaného tvrdého chleba, 3 dkg strouhaného perníku, lžičku soli, lžíci cukru, 10 - 12 sušených švestek (podle velikosti), 10 loupaných mandlí, 10 vlašských ořechů, 2 dkg rozinek, 2 lžíce kyselejšího džemu (rybízový, višňový), 1 litr černého piva nebo červeného suchého vína.

Postup: Kapra naporcujeme a uložíme do chladničky. Připravíme si omáčku: kořenovou zeleninu osmažíme na másle, přisypeme cukr, mícháme, a jakmile začne cukr žloutnout, přidáme strouhaný chleba a zalijeme asi 1 litrem vody a 1 litrem piva nebo vína. Osolíme, okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a povaříme asi čtvrt hodiny. Přecedíme, přidáme perník, džem, půlky ořechů a mandlí, rozinky a švestky. Přikyselíme citronem, případně dosladíme a dosolíme. Sladkokyselou omáčku povaříme ještě 5 minut, potom přidáme porce kapra a dovaříme asi 10 až 15 minut podle velikosti porcí ryby. Traduje se, že toto jídlo je lepší rozleželé, až další den, kdy k omáčce s porcemi kapra podáváme houskový knedlík.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com