V zimním období upřednostňujeme spíše teplá jídla a horké nápoje než ty chlazené. A máme dojem, že chladničku tak moc nepotřebujeme. Ovšem jen zdánlivě. A navíc – jejím špatným používáním si můžeme zbytečně zvyšovat účet za elektřinu i v zimě. Tento spotřebič totiž nikdy nevypínáme, takže i když má malý příkon, běží doslova po celý rok nonstop. A to se někde projeví. Jak spotřebu snížit a omezit?

Správná velikost

Za prvé – neběží u nás zbytečně velká chladnička? A není většinou prázdná? Máme opravdu pořád co chladit, nebo chladíme poloprázdné poličky a šuplíky? V jednočlenné domácnosti či tam, kde se opravdu skoro nevaří nebo se nenakupuje do zásoby, je většinou zcela vyhovující chladnička o objemu maximálně 120 litrů; ve větších rodinách se počítá přibližně 60 litrů na osobu. Tam, kde se ale pravidelně dělají velké nákupy do zásoby, není na škodu přidat a počítat s prostorem 100 – 120 litrů na osobu.

ČTĚTE TAKÉ:

Zajímavá a varovná čísla

Námraza vyšší než 3 mm nám zvýší spotřebu elektřiny klidně o celých 75 %! Pokud jsme tedy líní odmrazovat, vyhazujeme opravdu hodně peněz oknem. V tom případě bychom rozhodně měli mít spotřebič s funkcí samoodmrazování. Moderní, nové spotřebiče jsou navíc celkově úspornější, zatímco muzeální kousky jsou žrouty energie, a tedy i našich financí. Často také zbytečně otáčíme knoflíkem a snižujeme teplotu. Neměli bychom to ale dělat odhadem. Rozhodně mějte v chladničce teploměr – nebudete pak teplotu odhadovat, což je nepřesné, a rozhodně přitom interiér chladničky přechlazujete. Pro běžný provoz postačí teplota +5 °C. Pokud ji ale snížíme o pouhé dva stupně, tedy na +3 °C, rázem stoupne spotřeba o celých 15 %!

Kam s ní

Na spotřebě energie se také často podepisuje nevhodné umístění chladničky, ať už příliš blízko stěny, v rohu kuchyně, nebo ještě hůře ve výklenku. Tím vším se zhoršuje ochlazování chladiče na zadní stěně spotřebiče (ten se mimochodem musí aspoň jednou ročně velmi opatrně zbavit prachu, který snižuje ochlazování). Také je velkou chybou postavit chladničku nedaleko tepelného zdroje; nemusí to být sporák nebo trouba, vadí i menší spotřebiče, jako jsou grily. Vadí ale i opačný extrém: chladnička nepatří – třeba na chalupě – do ledové chodby! Vzduch v jejím okolí má mít minimálně 16 °C.

Vše musí dokonale těsnit

Těsnění kolem dveří chladničky musí být čisté, neporušené a musí nutně dokonale přiléhat po celém obvodu dveří. Čas od času je omyjeme teplou mýdlovou vodou, potom přetřeme studenou čistou vodou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com