Alkohol na lyže nepatří a maličká štamprlátka nám udělají dobře především po lyžování. V alpských zemích v Rakousku, Itálii, Švýcarsku a ve Francii mají místní svoje lahodné nápoje, které čerpají vůni a chuť z horských luk. Nenechte si je ujít, protože jinde je jednoduše nedostanete. A kdyby přeci jen, nebudou tak dobře chutnat.

Likér ze šišek

Tam, kde se stýká Rakousko a Itálie, se pije likér zvaný Zirbenschnaps. Vyrábí se z mladých šišek borovice limby, které se sbírají na začátku léta, kdy jsou ještě měkké, například jako nedozrálá jablka. Je třeba, aby bylo možné krájet je nožem. Plátky mladých šišek se pak máčí v nějaké chuťově i barevně nepříliš výrazné pálence.

ČTĚTE TAKÉ:

V Itálii se používá například grappa. Přibližně po čtyřiceti dnech se plody vyjmou a výluh se osladí. Výsledkem je lahodný sladký narůžovělý nápoj. Vyrábí se většinou jen jako „domácí“ likér, a tak se nenechejte odradit zbytečky šišek, které mohou ve sklenici plavat.

Pelyňkový životabudič

Francouzská část Savojska se neobejde bez likéru jménem génépi. Dělá se tady v každé chalupě a všichni horští vůdci a lyžařští instruktoři ho mají vždycky při sobě. Podobně jako výše zmíněná „šiškovice“ i génépi se dělá vyluhováním. V tomto případě se však jedná o vzácnou bylinku. Pelyněk, který se používá, roste pouze velmi vysoko. Horalové uvádějí, že je třeba hledat jej až v nadmořské výšce 2000 metrů. Lyžaři ho ale nikdy neuvidí, protože v zimě je pod sněhem. Recepty se samozřejmě liší a každá rodina má svůj tajemný originál. Čtyřicet dní se máčí čtyřicet snítek, k nimž se pak přidá čtyřicet kostek cukru… a podobně. Génépi má nazlátlou barvu a chutná podobně jako naše becherovka; jenže je jemnější.

Hořký kořen

Poněkud širší výskyt má likér, který se vyrábí z kořene hořce žlutého. Variant v tomto případě existuje větší množství, což umožňuje i jeho průmyslová výroba. Hořce žluté se dají pěstovat snadněji než limba, která roste velmi pomalu, a pelyněk, který je velmi vybíravý na své stanoviště. Setkat se můžete také s pálenkou ze stejného hořce, která se vyrábí tak, že se dobře očištěné kořeny nakrájejí na plátky, nechají se vykvasit jako jakékoli jiné ovoce a pak se vypálí jako jakékoli jiné ovoce. Na zimních cestách jistě objevíte i nějaké další nápoje. Členité Alpy mají v každém údolí kulinární originály.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com; foto: Swissimage a OT Val Thorens