Pažitka

Nejznámějším a asi nejběžnějším čerstvým kořením je pažitka pobřežní. Je to středoevropská domácí bylina. Pažitka je víceletá cibulovina, která vytváří tmavě zelené úzké a až třicet centimetrů dlouhé rourkovité listy. V létě se objevují dekorativní kulovitá květenství fialové barvy. Tato aromatická bylina plná vitaminů se pěstuje již od středověku.

Léčivé účinky pažitky

Pažitka pobřežní obsahuje mnoho vitaminu C, vápník a hořčík. Díky obsahu éterických olejů podporuje trávení a ovlivňuje krevní tlak.

Pažitka posiluje trávení

Jestliže si chceme celkově posílit trávicí systém, je dobré před každým hlavním jídlem důkladně rozžvýkat jednu lžičku čerstvě nasekané pažitky. Úspěch zaručen!

ČTĚTE TAKÉ:

Pažitka v kuchyni

Tato pikantní rostlina ochutí zeleninu, saláty, tvarohy, pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky, polévky, maso i chléb s máslem.

Pažitková pomazánka

Potřebujeme: 250 g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce nasekané pažitky, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, mořskou sůl

Postup: Tvaroh se zakysanou smetanou utřeme do hladka, přidáme pažitku, prolisovaný česnek, nasekanou cibuli a sůl. Tuto pomazánku mažeme na pečivo nebo jí můžeme naplnit půlky paprik či vydlabanou salátovou okurku.

Pažitkové máslo

Potřebujeme: svazek pažitky, mořskou sůl, 150 g másla nebo margarínu

Postup: Pažitku nasekáme najemno, smícháme se změklým máslem a solí. Tuto směs mažeme na chléb či jiné pečivo. Můžeme ho používat i jako přílohu k různým sucharům a krekrům.

Petržel kadeřavá

Mezi velmi výživově hodnotné druhy koření patří petržel kadeřavá, latinsky Petroselinum crispum. Je to dvouletá bylina, která ve svém prvním roce vytváří kořen a listovou růžici a v létě následujícího roku až šedesát centimetrů vysokou květonosnou lodyhu se žlutavě zelenými okolíky. Když semena dozrávají, přestane petržel vytvářet další listy.

Léčivé účinky petrželky

Petrželka kadeřavá obsahuje velmi mnoho vitaminu C, A, skupiny B, D, K. Z minerálů je to železo, vápník, hořčík, draslík. Denně stačí tři svazečky natě, abychom byli chráněni proti anémii (nedostatku železa), únavě, špatné náladě a šerosleposti. Dále reguluje činnost žaludku, čistí pokožku, upravuje krevní oběh a krevní tlak, čistí krev a podporuje jeji tvorbu, je močopudná. Kadeřavá petrželka je označována jako velmi účinné afrodiziakum. Petrželová nať je i výborným kosmetickým prostředkem. Má výrazné čisticí účinky.

Petrželka celkově posiluje organismus

Na celkové posílení těla je dobré denně konzumovat 1 lžíci této natě, po krátké době již budeme odolní proti únavě, anémii, šerosleposti, respiračním chorobám, problémům se žaludkem atd.

Petrželka v kuchyni

Listy této bylinky můžeme používat k ochucování polévek, omáček, vaječných pokrmů, salátů, brambor. Ze silnějších rostlin můžeme čerstvé listy sklízet průběžně, dají se též dobře zmrazovat. Čerstvou nať přidáváme krátce před podáváním, poněvadž vařením ztrácí vitaminy.

Zelená majonéza

Potřebujeme: 275 ml olivového oleje, 1 žloutek, 1 polévkovou lžíci jablečného či balzamikového octa, 3 polévkové lžíce nasekané petrželkové natě

Postup: Žloutek šleháme asi dvě minuty, pak přidáváme po kapkách olej a nesmíme přestat šlehat, jinak by se majonéza srazila. Když máme našlehanou polovinu oleje a majonéza začíná houstnout, přidáme ocet. Pak dál doplňujeme olej po kapkách, dokud majonéza úplně nezhoustne. Kdyby se začala srážet, vmícháme opatrně ještě jeden žloutek. Do hotové majonézy přidáme nasekanou petrželku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com