K moři se sice dostaneme většinou až v létě, ale právě teď je dobrá sezona na degustaci mušlí nebo ústřic. S těmi druhými je poměrně lehké pořízení, protože se podávají většinou již otevřené a jen v jedné lastuře. Je zažitou představou, že se právě otevřená ústřice srká. Ale to moc nejde, protože je maso k lastuře přirostlé. Na jeho uvolnění se často používá malá vidlička anebo se musí ústřice od lastury oddělit nožem a pak teprve srkat. U nás jsou ústřice považovány za jídlo pro vybrané odvážlivce, ale mušle má rád leckdo.

ČTĚTE TAKÉ:

Zkusit je můžete i doma

Slávky můžete vařit i doma. Není to nic těžkého – naházejí se do vývaru s trochou zeleniny a bílého vína, a když se za pár minut otevřou, jsou hotové. Podávají se často v misce nebo v rendlíku s vlastním vývarem. Ten je důležitý, protože drží mušle teplé. Jejich konzumace přece jen zabere trochu času a teplo stoupající z vývaru hřeje. K vývaru by měla být prostřena lžíce, abyste ho mohli sníst jako normální polévku.

Lastura je příbor

Jedení obyčejně připravených slávek je velká zábava. Lastura mušle je totiž nejen obalem, ale i příborem. V zásadě existují dva způsoby konzumace mušlí. V prvním případě se otevřená mušle zcela rozloupne. V jedné lastuře zůstane masíčko a ta druhá je prázdná. Tu použijeme jako lžičku, se kterou vyškrábneme obsah druhé půlky lastury, z níž se stane jakási mistička. V druhém případě si vybereme jednu z mušlí a vytvoříme si z ní kleštičky. Z rozloupaných lastur pak vytahujeme srdíčka mušlí a radostně degustujeme.

Ještě pár bonusů

Konzumace mušlí tímto způsobem má spousty vedlejších pozitivních účinků. Je to jídlo velmi sociální – sedíme u něj vždy alespoň dva, když jej připravujeme doma, ale i když si ho dáme v restauraci, kde mají ostatní spolustolovníci jiné choutky. Konzumace trvá dlouhou dobu, takže jsme zasyceni menším množstvím potravin, než když máme na talíři hromadu knedlíků. O objektivních blahodárných účincích mořských plodů není pochyb.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com