Při jejím zařizování bychom se zdaleka neměli rozhodovat jen podle toho, co se nám líbí.

Základem je prostor

Zcela určující pro budoucí vzhled a uspořádání je stávající prostor, který máme pro kuchyni k dispozici. Konečný výsledek ovlivní také tvar a rozměry místnosti, umístění oken a dveří, rozvodů elektřiny, vody, odpadů, případně plynu. Ovšem nejde jen o technické předpoklady. V potaz musíme brát také, zda bydlíme v panelovém domě, v bytovce, v rodinném domě, či v moderním bytě, navrženém podle současných požadavků. Novou kuchyni totiž nepořizujeme často jen při celkové rekonstrukci bytu. Vždy by tedy její zařízení mělo odpovídat stylu bydlení. A to nejen pokud jde o interiér, ale také objekt, v němž se byt nachází.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle čeho vybírat

Nabídka kuchyní je dnes široká jak ve stylech, tak materiálech i barevnosti, vybírat můžeme z typů moderních, nadčasových, rustikálních i ve stylu high-tech. Ať už se kloníme k jakémukoli z nich, měli bychom vždy respektovat vlastní charakter bytu. Rustikální či velmi zdobná kuchyně vypadá stylově ve venkovské chalupě, případně v bytě ve starší zástavbě nebo v novostavbě v podobném stylu, s převahou přírodních materiálů a s odpovídajícími dispozicemi. V maličké panelákové kuchyni může však tento typ působit příliš robustně a někdy možná i nevhodně. Stejně tak druhý extrém – designová kuchyně v high-tech stylu může být sebekrásnější až do detailů, ale potřebuje velký prostor. Z uvedených kategorií jsou si nejbližší moderní kuchyně a ty nadčasové s klasickými prvky, které také nejlépe odpovídají současným možnostem bydlení, a i proto doznávají stále větší obliby.

Stále dobrá klasika

Stálicí jsou klasické, tedy nadčasové kuchyně, které se dobře hodí jak do běžných bytů, tak do moderních interiérů, výběr závisí spíše na založení a vkusu majitele. Základními materiály jsou zde masiv a materiály na bázi dřeva spíše v decentní povrchové úpravě. Horní skříňky jsou často prosklené, ovšem rám není kovový, ale v materiálu dvířek. Hlavním rysem těchto kuchyní je dostatek úložného prostoru, a to jak ve spodních, tak i v horních skříňkách. Díky jisté stylové umírněnosti vypadá „klasika“ dobře i v menších prostorech, zde je pouze třeba myslet na určité odlehčení a přerušit linii horních skříněk jednou či dvěma poličkami. Jestliže máme k dispozici dostatek místa, zvolíme k základní sestavě také ostrůvek s pracovní plochou z masivu pro přípravu zeleniny a rychlých jídel.

Moderna v exotických dýhách a skle

Výraznými prvky moderních kuchyní jsou hladké čelní plochy bez přídavných ozdob, ale v zajímavém dekoru. Aktuální jsou nyní lakované MDF desky ve vysokém lesku, v přírodních odstínech vedou pak exotické dýhy v tmavších odstínech a s výraznou texturou. Výrazný dekor spodní části linky odlehčuje prosklení dvířek horních skříněk. Novinkou jsou skleněné police a prosklená dna ve skříňkách. Díky tomuto prosklení pak prosvícení prochází až na pracovní desku a zútulňuje celý prostor.

Výrazným prvkem byly vždy úchyty. Pohodlnější a také praktičtější je řešení bezúchytové, kdy skříňky otevíráme poklepem nebo za zkosené hrany.

Změna je život

Výběr nové kuchyně je příležitost zvolit lepší řešení, než je to stávající. Zapomeneme tedy na linku, kterou máme 15 let, a začneme přemýšlet, jaké uspořádání nám nejvíce vyhovuje. V časopisech, obchodech či u přátel můžeme najít inspiraci, konečná volba je ale pak už velmi osobní záležitost. V kuchyni by měl být vždy dostatek úložných prostorů, jejich maximum bychom měli směrovat do spodních skříněk. Plnovýsuvy, karusely a jiné systémy umožňují snadný přístup do všech polic bez námahy. Důležité je umístění takzvaných malých přístrojů – robotů, espres, odšťavňovačů, domácích pekáren a podobně. Nesmí překážet, ale musí být při ruce, jinak je nebudeme využívat. Myslet je třeba i na umístění myčky, a to i v případě, že ji zatím nemáme v úmyslu pořizovat. Jestliže si nejsme správným výběrem jisti, poradíme se v kuchyňském studiu či s truhlářem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com