Olej, symbol masopustu

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Koblížky patří do masopustního jídelníčku odedávna. Pečivo se smažívalo na vepřovém sádle nebo na oleji. A jaký olej se to u nás dřív používal?

Kuchyně

Autor:

Transport potravin nebyl vždy tak snadný, a tak si lidé museli vystačit s tím, co rostlo za humny. Česko není žádný zemědělský ráj. Od kotliny věčně zalité mlhou a obkroužené kolem dokola horami se nedají žádné zázraky čekat. Lecčemus se tady ale přesto dařilo dobře. Jednou z takových plodin byl a je len setý.

Hlavně na textil

Rostlina, která kvete drobnými modrými kvítky, se v minulosti používala především na výrobu látek. Spolu s konopím byl len považován za klíčovou textilní plodinu. Lnu setému se daří v podhorských oblastech, i když jeho předkové prý pocházejí ze severní Afriky. Sklizeň rostlin a následné zpracování na vlákno bylo dost obtížné. Lisování lněných semínek v porovnání s výrobou látky vypadá dost jednoduše. V Česku i v celé severní Evropě bylo velké množství lisoven, respektive mlýnů i na další olejniny. Olej se získával například také z máku nebo z ořechů.

ČTĚTE TAKÉ:

Lisuje se za studena

To, že olej je lisován za studena, rozhodně neznamená, že byla venku zima. Je to jen taková vtipná sezonní koincidence s pojmenováním techniky. Oleje se lisovaly v lednu a v únoru z nejrůznějších technických důvodů. Protože byl v té době oleje nadbytek, používalo se ho více i v kuchyni. Smažily se nejen zmíněné koblížky, ale také boží milosti a nejrůznější pletenice. Lidé si tak také snadno a rychle doplnili kalorie před nadcházejícími měsíci, které byly na potravinové zdroje chudé.

Lněné semínko je také dobré

Kuchyně

Autor:

Lněný olej se dnes používá především pro různé léčebné účely. Mattioli tvrdí, že „uzdravuje křeče, nervy změkčuje, spojené kosti rozděluje“, ale léčí i „zlaté žíly“, čímž se rozumí hemeroidy. Dnes se již tolik lnu nepěstuje a lisování oleje je drahé, a tak se v kuchyni setkáme především se lněnými semínky. Jsou lesklá, hnědá, chuťově nijak zvlášť výrazná, ale velmi dekorativní. Hodně se používají především na zdobení pečiva a k dochucení obilných směsí. Ale pozor na ně, mají projímavý účinek.

Nespleťte se

Ze lněných semen se také lisovala fermež, používaná především k povrchové úpravě dřeva, a v roce 1860 vyrobil jistý Frederick Walton ze lněného oleje, latinsky nazývaného Lini oleum, podlahovou krytinu zvanou linoleum.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

jídlomasopustolej

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,olej.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Kuchyňská linka, Kuchyňská linka a schodiště.