První talíř je nejdůležitější

„Polévka je grunt,“ říkávaly naše babičky. A měly pravdu. Tento řídký pokrm má totiž hned několik významů – za prvé povzbuzuje chuť k jídlu a za druhé připravuje trávicí ústrojí na druhý chod, přičemž zlepšuje i jeho trávení. Podle nutričních terapeutů byste proto neměli svým dětem polévku odpouštět. Je vhodné ji servírovat jak k obědu, tak i k večeři.

ČTĚTE TAKÉ:

Polévka a druhé jídlo se doplňují

Lámete si občas hlavu, jakou polévku svému „drobečkovi“ připravíte? Určitě by se nemělo jednat jen o náhodný výběr – polévka by měla ladit s druhým chodem. Pokud je například druhé jídlo masité, tak by měla být polévka zeleninová. A naopak je-li zlatým hřebem oběda „vegetariánská bašta“, určitě by jí měla sekundovat hutnější, třeba luštěninová polévka.

Před jídlem malý půst

Ovšem co dělat, aby váš malý strávník polévku pozřel? Určitě tomu pomůžete tím, když mu zhruba hodinu před jídlem nedáte najíst, čímž prohloubíte jeho hlad. A totéž platí i o pití. Zkrátka by vaše dítko mělo dorazit k talíři polívky pořádně vyhladovělé a žíznivé. Polévku byste měli připravit tak, aby vzhledově byla co nejvíce lákavá – třeba plná barevné zeleniny různých tvarů.

Pozor na množství

Donucovacích prostředků, jak ratolest přemluvit k pár lžičkám polévky, je spousta. Nejpopulárnější je motivovat mrňouse, ať si dá jednu lžičku za maminku, za tatínka, za babičku, dědečka, tetu... až po sestřenici z prvního kolene. Přestože váš prvotní záměr (aby dítě snědlo co nejvíce polévky) byl bezesporu chválihodný, výživoví terapeuti varují, že množství snědené polévky by mělo být rozumně odhadnuto podle věku dítěte. Třeba nejmenší strávníci mají velmi malý žaludek a stačí jim 5-10 lžiček polévky, aby jim zbylo místo i na druhé jídlo.

Které polévky jsou tabu

Ne každá polévka je zákonitě zdravá. Dětem se nedoporučují tučné vývary z kostí, instantní vývary z kostek a sáčků, „pytlíkové“ polévky nebo polévkové konzervy. Zrovna „košer“ nejsou ani polévky zahuštěné jíškou. Do polévek určitě také nepoužívejte žádné zavářky typu játrových knedlíčků nebo smaženého hrášku, téhož zahušťovacího efektu docílíte například přidáním ovesných vloček.

Co je při přípravě polévek podstatné

Vývary dětem samozřejmě dopřát můžete, ale nejlépe jen z libového masa a s velkou porcí zeleniny. Při výrobě polévky byste měli používat jen přírodní koření, třeba natě z kořenové zeleniny, česnek, cibuli, libeček, bazalku, saturejku, kopr, řebříček nebo Solčanku. Zcela nepřípustné je ochucení polévky pepřem, ostrým kořením, Vegetou a glutamátem sodným, které dají sice jídlu říz, nicméně ho připraví o originální chuť vložených surovin.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com