Strašidelná éčka

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Na etiketách potravin se většinou zabýváme hlavně éčky. Jsou to pro nás tajemné kódy, které nám trochu nahánějí strach, protože je neumíme snadno rozšifrovat.

Některá éčka jsou nebezpečná, jindy to jsou látky, které se vyskytují v potravinách docela přirozeně. Mezi ty druhé látky patří například vitamin C neboli kyselina askorbová s označením E300. Podobně je tomu například s kyselinou citronovou E330, kterou běžně najdeme v mandarinkách nebo pomerančích.

Kterých éček se máme bát?

Kuchyně

Autor:

Konzumenti se nejvíce bojí některých vybraných skupin. Obavy vzbuzují syntetická barviva, která mnohdy dodávají potravinám „chutnější“ vzhled, ale většinou se získávají úpravou ropy. Dříve se dokonce používal uhelný dehet. O jejich škodlivosti většinou nemáme pochyb. Na druhém místě jsou konzervanty, které mají za úkol bránit rozvoji různých mikroorganismů. Jejich škodlivost je občas zpochybňována, protože nežádoucí účinky na lidské zdraví jsou u nich menší než u látek, které produkují samy mikroorganismy. Další skupinou jsou umělá sladidla a glutamáty, které jsou na etiketách občas nazývány nejrůznějšími bizarními přezdívkami, například chuťový organizátor.

ČTĚTE TAKÉ:

Potraviny se upravovaly vždycky

Kuchyně

Autor:

Již v historických dobách se potraviny upravovaly nejrůznějšími barvivy a dochucovaly kořením. Před objevením pasterizačních technik byla dlouhá staletí hlavním konzervantem kuchyňská sůl, jejíž nadměrná konzumace také není zdraví prospěšná. Prudký rozvoj chemie na začátku 20. století byl zlatým věkem pro všechna éčka, která ovšem tou dobou nebyla zdaleka tak hezky utříděna a popsána. Není bez zajímavosti, že na konci téhož století se spotřeba nežádoucích aditiv snížila. Některé prameny uvádějí, že pokles od roku 1985 do roku 1989 činil 14 %.

Kde hledat oporu

Na internetu je k dispozici mnoho seznamů s éčky. Jsou ale nepřehledné, protože problematika je velmi odborná a rozsáhlá. Některé portály jsou navíc podporovány konkrétními výrobci, kteří na nich hájí své vlastní zájmy. U nás se v poslední době objevilo na některých výrobcích logo, které říká, že potravinářský výrobek je „Certified E-Friendly Food“, tedy potravina certifikovaná s neškodným obsahem éček. Logo mohou dostat ti výrobci, jejichž produkty neobsahují žádné ze sporných kategorií – konzervanty, umělá barviva, umělá sladidla ani glutamáty. Logo je propůjčováno na jeden rok.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

jídlokuchyněnákupyvaření

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka a schodiště, Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.