Schwarzwald, což znamená česky Černý les, je německý region, který propůjčil jméno vynikajícímu dortu. Dělá se z čokoládového základu aromatizovaného kirschem, náplň je z višní. Všechno doplňuje šlehačka nebo máslový krém a čokoládové pecičky nebo hoblinky na dekoraci. Původ dortu je nejistý a není známo, zda opravdu pochází z Černého lesa.

Tajemná historie

Pro název dortu existují různé teorie. Ovšem žádná z nich není věrohodně doložená. Jsou to spíš takové legrační povídačky:

Takže za prvé by název Černý les mohl pocházet od čokoládových čepiček na dortu. Za druhé se říká, že by inspirací pro název mohlo být spojení s višňovou pálenkou, která se tady v hojné míře vyrábí. A za třetí prý celá ta sladká kreace připomíná kroje švarcvaldských žen – černé šaty s bílou šněrovačkou a klobouček s červenými bambulemi jako třešně.

Dort má různé varianty a obvykle s jeho volbou neuděláte chybu.

ČTĚTE TAKÉ

Něco faktů

Obyvatelé Černého lesa – Schwarzwaldu jsou samozřejmě přesvědčeni, že dort vznikl kdesi ve zdejší pahorkatině. Tady rostou třešně, ze kterých se pálí kirsch. Kombinace nakládaných třešní, smetany a pálenky zde byla známa jako rozšířený moučník. Možná jednou doma někomu zbyl kus „černé buchty“, tak ji použil jako podklad, „aby se to nevyhodilo“.

Podobný dort se vyráběl údajně ve Švýcarsku, s nímž Černý les sousedí. Tam se přidávaly ještě ořechy, ale naopak se vynechávala pálenka.

Ke konkrétnímu autorství se hlásí jistý Josef Keller, který tvrdí, že dort vytvořil v roce 1915 ve slavné kavárně Agner ve městě Bad Godesberg, Tyto lázně jsou ovšem od Černého lesa hodně daleko. Podle městského archiváře z Tübingenu existují indicie k tomu, že dort vytvořil Erwin Hildebrand v roce 1930 v kavárně Walz, samozřejmě v Tübingenu.

A konečně písemně je švarcvaldský dort poprvé doložen v kuchařce z roku 1934. Od té doby jeho sláva nepohasla a v roce 1949 obsadil třinácté místo na žebříčku německých dortů.

Kde je letos festival

Každé dva roky se oslavuje lahodnost a krása švarcvaldského dortu na festivalu v Todtnaubergu. Je to malé město, které leží mezi Freiburgem a Basilejí. Ten letošní můžete navštívit od 9. do 25. května.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com