Kombucha – elixír věčného mládí

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Kombucha je starověký asijský nápoj, který vzniká fermentací kombuchové kultury a čaje. Má velmi lahodnou chuť a rozsáhlé léčebné působení. A právě o něm si povíme v dnešním článku…

Co je to vlastně kombucha?

Kuchyně

Autor:

Kombucha je přirozeně žijící společenství různých kvasinek a mikroorganismů. Je to vlastně takový rosolovitý lišejník, obsahující mnoho kvasinek a bakterií. Vědecký název tohoto společenství je Medusomyces gisevi. Kombucha vypadá jako želatinová hmota a je vytvořená především z bakterií Bacterium xylinum s kvasinkami rodu Saccharomyces a jinými. Kultura má pevnou konzistenci, je bílá, bez vůně a chuti. V nálevu plave na povrchu.

Při oxidačním a kvasném procesu kombuchy se vytvářejí zdraví prospěšné látky. Kombucha je bohatá na kyselinu mléčnou, ta především povzbuzuje trávení a regeneruje střevní flóru. Dále zlepšuje látkovou výměnu a aktivuje metabolismus. Kombucha také obsahuje kyselinu glukuronovou, která vzniká oxidací glukózy. Tato kyselina se spojuje v těle s jedovatými látkami, jako jsou například alkohol, aditiva či nikotin, a pomáhá při jejich vylučování močí. Mezi další kyseliny obsažené v kombuše patří octová, glukonová, šťavelová, usnová, listová, jablečná, citronová, uhličitá a máselná. Tyto kyseliny pomáhají při procesech látkové výměny a podporují vstřebávání účinných látek z kombuchy do organismu. A právě ony dodávají kombuše charakteristickou kyselou chuť. Čím je delší doba fermentace, tím více kyselin a méně cukru kombucha obsahuje.

ČTĚTE TAKÉ:

Kombucha obsahuje i polysacharidy, ty dodávají do organismu energii, aby jednotlivé buňky mohly plnit svoje úkoly. Mezi další důležité látky obsažené v tomto nápoji patří enzymy, a to hlavně invertáza, amyláza a kataláza. Jsou to biokatalyzátory, které umožňují chemické reakce v těle. Podporují látkovou výměnu a dobré trávení. Za zmínku stojí i široké spektrum vitaminů, které kombucha obsahuje - od B1, B2, B3, B6, B12 přes vitamin C, A, E po vitamin K. V neposlední řadě nápoj obsahuje látky přítomné už v původním čaji, tj. třísloviny, kofein, zbytkový cukr a různé minerály. Významné jsou i kvasinky a bakterie, které se pohybují i mimo samotnou kulturu.

Léčivé účinky kombuchy

Kombucha je nápoj, který skutečně dokáže tělu dodat sílu. Především však organismus skvěle detoxikuje, je proto skvělým doplňkem pro lidi žijící ve městech, kde je znečištěný vzduch. Protože toxiny se do našeho organismu nedostávají pouze jídlem, ale i dýcháním a kůží. Kombuchu mohou pít i diabetici, poněvadž výsledné hodnoty cukru po osmi dnech jsou prokazatelně nižší. U nás byly dělané pokusy s diabetiky v laboratořích v Žamberku. Dále je vhodná při onkologických onemocněních, srdečních a střevních problémech, při rekonvalescenci a při snížené imunitě, ale hlavně je vhodná jako prevence proti těmto onemocněním. Tento nápoj dodává tělu nejen sílu a svěžest, dokonce pomáhá i psychické kondici. Je to dáno především pravotočivými mléčnými kyselinami, které organismus rychle zhodnotí, a dodává tak energii do mozku.

Pro koho je tento nápoj vhodný?

Kombuchu mohou pít děti od 3 let věku, ale i těhotné a kojící ženy, poněvadž nemá vedlejší účinky a je vhodná ke stálému užívání. Vhodná denní dávka je 1 šálek pro děti a 3 šálky pro dospělé.

Jak na přípravu kombuchy

Aby kombucha vyrostla, potřebuje jako potravu čaj a cukr. Ne každý druh čaje nebo čajové směsi je vhodný pro přípravu tohoto nápoje. Hodí se černý, zelený čaj, rooibos, honeybush, lapacho i maté. Střídání používaných druhů čaje dává tomuto nápoji směsici různorodých chutí, léčivých účinků a vůní.

Čaje, které nejsou vhodné na přípravu nápoje

Na přípravu nápoje z kombuchy bychom neměli používat bylinkové čaje s větším množstvím éterických olejů. Ty totiž působí antibakteriálně, usmrcují tedy bakterie v houbách, tudíž nemůže dojít ke kvašení. Nevhodné jsou například heřmánkový, šalvějový, meduňkový a mátový čaj.

Kombucha – základní recept

Potřebujeme:

  • kulturu kombuchy zvanou Scoby (koupíte na internetu nebo v obchodech zdravé výživy) a jeden šálek čerstvě připraveného nápoje kombuchy z předchozí dávky

  • čtyři šálky čaje (volíme podle chuti - zelené, černé či směsi), nálev připravujeme s jednou lžící čaje na tuto dávku

  • čtyři polévkové lžíce cukru, nejlépe třtinového, můžeme použít i ovocný

  • čistou skleněnou dvoulitrovou nádobu

  • jednu sterilizovanou dětskou bavlněnou plenu pro zakrytí nádoby a gumičku

Postup:

Kuchyně

Autor:

Do dvoulitrové sklenice nalijeme předem připravené čtyři šálky čaje, rozpustíme v něm cukr a necháme ochladit na pokojovou teplotu. Potom přidáme houbu Scoby a jeden šálek nápoje z kombuchy z předchozí dávky. Nádobu opatrně přikryjeme plátnem a upevníme gumičkou. Tuto směs necháme kvasit v pokojové teplotě sedm až devět dnů. Pak scedíme a opakujeme proces pro další dávku. Jestli je nápoj příliš sladký a nevýrazné chuti, není hotový, musíme kombuchu kvasit déle. Hotový nápoj má nádech šampaňského.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Hi - tech kuchyňská linka, Kuchyňská linka.