Většina žen, jimž o Velikonocích stále přísluší zdobení vajec, dnes k této aktivitě přistupuje trochu ostražitě. Vymlouvají se na nedostatek času, vysoký cholesterol v rodině, uměleckou nemohoucnost nebo další hlouposti. Malování vajíček má přitom hluboce relaxační účinky. Tady je pár triků, jak jít s dobou a užít si to.

ČTĚTE TAKÉ:

Klasické barvičky

Tradiční barvy na vejce s tradičním postupem mohou někdy zlobit. Pokud se jedná o potravinářská barviva ustalovaná octem, je třeba pracovat rychle a při dostatečně vysoké teplotě. Pokud vajíčka necháme v barvě příliš dlouho, nedostaneme sytější barvu, jak bychom si přáli, ale ocet naopak naleptá skořápku a barva se začne olupovat.

Vodou ředitelná lepidla

Na zdobení můžete využívat různé materiály, které se dají nalepovat. Práce s vodou ředitelnými lepidly vyžaduje trochu zručnosti, protože lepidlo potřebuje nějaký čas na zaschnutí. Je nicméně zdravotně bezpečné. Na barevná vajíčka můžeme na motivy předkreslené lepidlem nanášet třeba ovesné vločky nebo jemnější otruby.

Tavné lepidlo je moderní pomocník

Pistole s tavným lepidlem původní výrobci nevymýšleli pro velikonoční tvorbu. Nicméně práce s tímto materiálem je velmi inspirující. Na tavné lepidlo můžeme přidělat prakticky cokoli – kamínky, korálky, bavlnky, slámu, pírka… Nevýhodou je, že tyto většinou extravagantní výtvory jsou dost choulostivé, a pokud jsou třeba korálky větší, mají tendenci se odlupovat.

Staré voskovky

Jestli vám dítko doma zanechalo trosky voskových pastelek, můžete se pokusit o tvorbu s rozpuštěným barevným voskem. Voskovky rozpustíte se včelím voskem a nanášíte hřebíkem nebo špendlíkem vetknutým do dřívka – modelářské špejle. Tato metoda vyžaduje velmi opatrné zacházení s horkou taveninou, která je nebezpečná pro děti. Vosk se může vylít nebo vzplanout. Výsledky jsou nicméně krásné.

Kytičky do punčochy

Ekologickou, poměrně jednoduchou a rychlou metodou je obtiskování květin a lístků. Rostliny na vejce připevňujeme přitažením do kousku staré punčochy nebo do jemné látky. Nejlépe se hodí květy žluté (pampelišky, podběl) nebo fialky, šafrány a z lístků pak takové, které jsou ploché – jetel, mladá pampeliška, popenec. Takto upravená vejce je nejlepší vařit ve slupkách od cibule a látkový obal sundávat až po vychladnutí. Někdy rostliny přischnou, a vytvoří se tak další estetický rozměr.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com