Góji (godži) jsou sušené plody rostliny kustovnice čínské (latinsky Lyceum chinensis). Jedná se o keř rostoucí v úrodné půdě himálajských podhůří. Sušené plody této rostliny mají světle červenou barvu, špičatý tvar a velikostí se podobají větším rozinkám. Jejich chuť je opravdu zvláštní, připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem.

Jak se sklízí plody góji?

Sklizeň těchto plodů se provádí setřesením na plachty a následným sušením v polostínu, dokud neztratí většinu vody.

Léčivé účinky

Tradiční asijská medicína si těchto plodů nesmírně váží. Údajně podporují dlouhověkost, sílu a sexuální apetit. Moderní studie poukazují na účinek látek těchto plodů na udržování a podporování harmonického růstu buněk, obnovování a opravování DNA. Tzv. antiperoxidací volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního stavu.

ČTĚTE TAKÉ:

Z nutričního hlediska jsou tyto plody velmi cenným druhem ovoce. Obsahují osmnáct druhů aminokyselin, včetně devíti esenciálních aminokyselin (například isoleucin či tryptofan). Dále dvacet dva stopových prvků (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fosfor, selen, germanium). Také karotenoidy a vitaminy A, C, E, B1, B2, B6. Nesmíme zapomenout zdůraznit i protizánětlivý betasisterol, což je rostlinný sterol, který se využívá hlavně k snížení hladiny cholesterolu v krvi, při zvětšené prostatě a proti všem zánětům. Dále obsahuje skupinu lyceum polysacharidů, které odstraňují škodlivé volné radikály, čímž brání poškození buněk a stárnutí organismu.

Očistná kúra

Po dobu 1-2 dnů konzumujeme pouze plody góji, a to v jakémkoliv množství. Nesmíme ještě zapomenout na kvalitní pitný režim, což je 3,5 litru čisté neperlivé vody. Ale už nic víc. Tato dieta nám pomůže vyčistit organismus od nahromaděných toxinů.

Hubneme s góji

Góji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry, proto jsou i ideálním výživovým doplňkem při redukci váhy.

Čajík z góji

Připravíme si ho tak, že 2 polévkové lžíce těchto plodů zalijeme 500 ml vroucí vody a vše necháme 20 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, plody ještě vymačkáme a popíjíme během dne.

Tinktura z góji

Tinktura z plodů této rostliny má silné regenerační a tonizační účinky. Je dobré ji užívat 2x do roku po dobu 6 týdnů v množství 3x denně 15 kapek. Připravíme si ji následujícím způsobem: 1 velkou hrst sušených plodů zalijeme 3 dl 60% lihu a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně pořádně protřepat. Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, plody vymačkáme a nalijeme do sklenice s dobrým uzávěrem. Skladujeme v temnu.

Góji v kuchyni

Plody můžeme chroupat samotné nebo v müsli, jogurtech, moučnících a koktejlech. Góji se mohou přímo konzumovat, nejsou sířené ani jinak upravované.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com