Kdo byli první „čokoholici“

Za vynález čokolády bychom mohli poděkovat starým Olmékům, Mayům a Aztékům, kteří si čokoládu (smíchanou s různým kořením) dopřávali jako posilovací drink před bojem. První kakaové boby přivezl do Evropy cestovatel Kryštof Kolumbus a zpočátku se popíjení čokolády omezovalo jen na luxus šlechty. Širším masám čokoládu zpřístupnil až Holanďan Conraad van Houten, který v roce 1828 oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, čímž se výroba čokolády stala levnější. První „tuhá verze“ čokolády, jak ji známe dnes, spatřila světlo světa o 19 let později, kdy se začala vyrábět smícháním kakaového másla, kakaového prášku a cukru. A mléčná čokoláda? Ta se „narodila“ v roce 1875, když k její výrobě bylo použito kondenzované mléko.

ČTĚTE TAKÉ:

Levné čokolády nebrat!

Potud historie. Ale jak je na tom čokoláda dnes? Faktem je, že na trhu je spousta kakaových pochoutek, které s pravou čokoládou nemají nic společného. Jde většinou o levnější dobroty, na jejichž výrobu výrobce použil místo másla ztužený tuk, jenž obsahuje takzvané nasycené mastné kyseliny. V praxi to znamená, že když dětem koupíte na mlsání levnou čokoládu, riskujete jejich zdraví hned dvakrát – dítě do sebe nedostává jen velké množství cukru, ale zároveň i nezdravý tuk, který má neblahý vliv na zdraví srdce, cév a zvyšuje hladinu cholesterolu.

Jaký je rozdíl mezi čokoládami?

Jak tedy poznat tu pravou čokoládu? Nezbude vám, než začít číst etikety se složením výrobku. Víte, jaký je rozdíl mezi mléčnou, bílou a hořkou čokoládou? Hořká čokoláda by měla obsahovat kakaový prášek, kakaové máslo a cukr. Mléčná čokoláda má kromě těchto ingrediencí ještě jednu specialitku – sušené mléko. Bílá čokoláda nemá vlastně s čokoládou skoro nic společného, protože neobsahuje žádný kakaový prášek, ale pouze máslo, cukr a mléko. Hořká čokoláda na vaření je vlastně klasická hořká čokoláda, jen s nižším podílem kakaového prášku. Pokud pátráte po čokoládě pro vašeho potomka, vycházejte z jednoduché zásady – čím více kakaa bude obsahovat, tím bude zdravější.

Více kakaa, více zdraví

Kvalitní hořká čokoláda by měla mít zhruba 35 % kakaových součástí. U mléčné čokolády je to o 10 % méně. Podobná situace je i u polev, které by měly obsahovat zhruba 35 % kakaové sušiny a nejméně 31 % kakaového másla. Na trhu jsou i dietnější varianty čokolád – ty obsahují 43 % kakaové sušiny a 26-99 % kakaového másla. Na trhu jsou pod označením „extra“ nebo „vysoká jakost“. Zajímavostí je, že tento typ čokolád má i nižší obsah cukru (kolem 24 %). Tento typ čokolád je vůbec nejzdravější, obsahuje hořčík, železo, fosfor, draslík a vitaminy B1, B2, které jsou důležité pro růst dítěte.

Komu a jaké množství?

Ale pozor, čokoláda může působit u menších dětí jako alergen, proto se nedoporučuje dávat ji dětem do 2 let. Jako rodiče byste měli dohlédnout i na to, kolik čokolády váš „budulínek“ zkonzumuje. Maximální limit je 50 gramů. Čokoládu můžete použít i jako surovinu při tvorbě jídla. Vyzkoušejte třeba čokoládové fondue.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com