Nerez stále vede

Nerezový dřez patří stále mezi nejoblíbenější u nás. Má celou řadu výhod, ale také několik slabin.

Mezi výhody patří velká odolnost proti různým nástrahám v kuchyni (mastnota, kyselé prostředí a různé chemikálie, tvrdá voda). Nerez dále patří mezi nejhygieničtější materiály, nevsakuje do sebe žádné pachy ani nečistoty. Nerez, jak již název napovídá, nekoroduje a je tu možnost vybrat si povrch – hladký, kartáčovaný nebo profilovaný. Nerezové dřezy se prodávají v různé kvalitě – již od 1000 Kč do cca 15 000 Kč.

Nevýhody nerezu spočívají v možnosti vzniku drobných deformací a u některých typů také poměrně jednoduchého mechanického poškození. Pokud na nerez něco spadne, vydá to poměrně intenzivní nepříjemný zvuk. Některé hospodyňky si navíc stěžují, že je třeba nerez stále čistit a cídit – jakékoli kapky jsou na něm okamžitě vidět, a je-li voda tvrdší, jdou velice obtížně odstranit.

ČTĚTE TAKÉ:

Umělý kámen – praktická varianta

Kuchyňské dřezy z umělého kamene jsou stále oblíbenější nejen pro široký výběr různých designových provedení, ale také pro svou vysokou kvalitu a praktičnost. Jedná se většinou o směs křemičitých písků a žuly spojených akrylátem. Plusem je možnost přidání širokého spektra atraktivních barevných příměsí.

Výhodou ale především je hygieničnost a o poznání snazší údržba, než je tomu u nerezu nebo přírodního kamene, bez nutnosti jakéhokoli leštění. Tento materiál je také díky speciálním povrchovým úpravám vysoce odolný vůči mechanickému poškození. Proto bývá na tyto dřezy poskytována záruka až deset let.

Nevýhodou může být nebezpečí uvolnění toxických látek z akrylátu při vyšších teplotách – oficiálně je maximální teplota, kterou umělý kámen snese, 280 stupňů, odborníci ale tvrdí, že by mohla být tato hranice nižší.

Přírodní kámen je pro náročné

Pokud trváte na přírodním dřezu, pak si budete muset připlatit. Přírodní kámen je také velmi kvalitní a odolný, v tomto případě i co se vyšších teplot týče.

Nevýhodou je již zmiňovaná cena, menší výběr barevných odstínů než u kamene umělého, nutná je také alespoň občasná údržba.

Návrat keramiky

Glazovaná keramika se dodává v široké paletě barevných odstínů.

Výhodou je také to, že si keramika barvu skutečně udrží po řadu let. Vyniká pevností, odolností vůči chemikáliím. Potřebná údržba je minimální, maximálně občas vyleštit do vyššího lesku.

Nevýhodou je nutnost opatrné práce s většími předměty – při střetu s těžkými předměty padajícími z výšky může dojít k prasknutí nebo odštípnutí kusu keramiky.

Další materiály? Třeba Corian!

Výrobci stále pracují na zdokonalování materiálů na výrobu kuchyňských dřezů a desek. Krokem zpátky by určitě bylo pořízení dřezu smaltovaného nebo plastového. Oba typy jsou sice levné, v případě plastu je ještě plusem barevnost, oba ale velice snadno podléhají jakémukoli poškození, a tak se může stát, že vám nevydrží ani první rok.

Naopak nadějnou novinkou na trhu se jeví Corian – jedná se o imitaci přírodního kamene zhotoveného z bauxitu spojeného akrylátem. Corian je levný a velice odolný s širokým spektrem barev a typů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com