Prostřeno se vší parádou

Říká se, že krásně prostřený jídelní stůl je zárukou šťastného rodinného soužití. Jenže kdo má pořád prát a žehlit ubrusy? Tu je pár flíčků od rajské omáčky, tady zase skvrna od červené řepy, a není tohle vzpomínka na včerejší vanilkovou zmrzlinu? Látkový ubrus by mohl vyprávět, co se v minulých dnech jedlo.

Pokud je i tohle váš případ, vsaďte raději na ubrus z omyvatelného materiálu. Dnes už jsou k dostání v celkem ucházejících designech, které nerozeznáte od těch látkových. Ty nejlacinější z PVC zase dobře padnou na stůl, který máte na terase či na zahradě.

ČTĚTE TAKÉ:

Tip: Užitečné je koupit i spony na ubrus, aby se nedal ze stolu strhnout. Předejdete tak mnoha nehodám, které vám přidělají práci.

Co myčka neumyje...

Myčka nádobí se stala velmi oblíbeným spotřebičem každé moderní domácnosti. Díky ní můžeme mít krásně čisté nádobí a lesklé skleničky, aniž bychom se při práci příliš nadřeli a poničili si ruce. Ne všechno však lze dát do myčky. Velké plechy a pekáče se do ní mnohdy nevejdou a ani tam nepatří.

Pokud nechcete po nedělní kávě s koláčem strávit podvečer drhnutím pekáče či plechu, používejte při pečení pečicí papír, případně alobal. Ten lze často použít i několikrát. Pokud poléváte například perník polevou, učiňte tak rovněž s použitím papíru, který pod perník položíte.

Tip: Na pečení se také dají použít silikonové formy, které se snadno dají omýt v myčce.

Méně dekorace, méně práce

Protože kuchyně bývá centrem rodinného dění, nezřídka se zde ocitají také předměty, které tu vlastně nemají co pohledávat. Z kýčovitých dárků od přátel, výtvorů vašich dětí a dalších dekorací postupem času vznikne hromada uprášených nesmyslů, které vám jen zabírají místo.

Vyvarujte se vytváření těchto hnízd, jinak vaše kuchyně bude stále působit nevzhledným a neuspořádaným dojmem, i kdybyste tu uklízeli sebevíc.

Tip: Nechte si jen ty nejoblíbenější dekorace, ostatní dětské výtvory můžete připevnit na nástěnku v chodbě či dětském pokoji a dárky, které se příliš nepovedly, dejte radši úplně pryč.

Nešetřete na mopu

A ještě jedna dobrá rada na závěr. Pořiďte si kvalitního pomocníka, který vám rychle a účinně pomůže vytřít podlahu. Pokud máte větší prostory, využijete i celou úklidovou sadu na vozíku, kterou vidíte na obrázku, zvedání těžkého kbelíku s vodou je přece zbytečná námaha.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com