Lipové květy

Lipový květ je vynikající lék pro všechny nemoci typu prochlazení a chřipky. Jeho hlavní léčebnou vlastností je silný potopudný účinek a schopnost snižovat horečku. Lípa má i silné odhleňující účinky, proto se přidává do průduškových směsí. Lípa je mimořádně vhodná pro děti, protože posiluje imunitní systém a zároveň uklidňuje organismus a dobře se po ní spí. Rovněž ředí krev, což je výbornou prevencí srdečních onemocnění a zánětu žil. Lipový čaj je také velmi účinný při močových a ledvinových potížích.

Květy lípy můžeme přidávat do všech čajových směsí

Lipové květy patří mezi univerzální bylinky, které mají koneckonců léčivé působení na celý organismus. Mají skvělou chuť i vůni, takže čajovým směsím přidají na kvalitě.

ČTĚTE TAKÉ:

Lipová tinktura

Potřebujeme: 2 lžíce lipových květů, 3 dl 60% lihu

Postup: Květy přelijeme lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováváme v temnu. Tinkturu užíváme při prochlazení a horečce po dobu 10 dní - 3x denně 20 kapek nakapaných do 2 dl vlažné vody.

Čajík na dobrou noc

Potřebujeme: 10 g lipového květu, 10 g meduňky, 10 g kozlíku, 10 g majoránky

Postup: Jednu lžíci této směsi přelijeme 2dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme. Čaj pijeme horký večer před spaním. Po něm zaručeně usnou i ti největší nespavci.

Dětský čajík

Potřebujeme: 15 g lipových květů, 10 g listů meduňky, 5 g květů heřmánku a 20 g rakytníku (může být i nadrcený šípek)

Postup: Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom dobře přecedíme přes velmi jemné sítko - hlavně kvůli chloupkům z šípku, a nalijeme do termosky. Pijeme po doušcích během celého dne. Můžeme podávat při horečnatých onemocněních, ale i jako součást běžného pitného režimu. Nejúčinnější je čaj neslazený, ale jestliže ho dítě odmítá, tak můžeme přisladit lžičkou kvalitního medu či jablečného koncentrátu.

Bezové květy

Květy bezu jsou úžasným lékem na všechny nemoci z prochlazení. Vyvolávají pocení, ničí choroboplodné zárodky a čistí zahleněné průdušky. Dále působí močopudně i mírně projímají. Také příznivě ovlivňují cévní stěny a podporují tvorbu mateřského mléka.

Bezové květy dodají čajům lahodnou chuť i vůni

Květy bezu se dají zařadit mezi univerzální bylinky, které můžeme přidávat do všech čajových směsí. Například zelenému či černému čaji dodají zvláštní chuť i aroma.

Bezové inhalace

Bez je vhodnou přísadou do inhalačních směsí při rýmě a zánětu dýchacích cest, ale i při migrénách a ušních nemocech. Osvědčil se i na obklady při křečových žilách.

Bezový čajík

Potřebujeme: 2 lžičky bezových květů, 2 dl vroucí vody

Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a můžeme popíjet.

Tento čaj je úžasný především v zimním období, protože jeho vůně nám na chvilku připomene jarní dny.

Čajík na snížení horečky

Potřebujeme: 1 díl květu lípy a 1 díl květu bezu

Postup: Bylinky promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po douškách. Můžeme přisladit medem.

Květy šípkové růže

Staří bylinkáři využívali okvětní lístky šípkové růže k výrobě celkově tonizujícího čaje. Jelikož mají zajímavou chuť i vůni, můžeme je přidávat do čajových směsí.

Šípková víla

Potřebujeme: 1 lžíci okvětních lístků růže, 2 dl vody

Postup: Lístky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Potom scedíme, nalijeme do termosky a po doušcích pijeme během celého dne.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com