Světla je třeba

Každý bytový architekt nezapomene upozornit na nutnost umístění kuchyně směrem na jih nebo alespoň tak, aby do ní měl přístup přirozený sluneční svit po větší část dne. Přeci jen – pod denním světlem se vaří a pracuje lépe než pod světlem umělým, které vždy trochu zkresluje a nepůsobí tak hřejivě.

V kuchyni trávíme ale hodně času, i když už slunce zajde, nebo v zimním období, kdy se bez umělého osvětlení při vaření neobejdeme.

ČTĚTE TAKÉ:

Nad plochu se hodí zářivky

Pro příjemnou práci v kuchyni je nutné především kvalitní a dostatečné osvětlení pracovní plochy. K tomuto účelu je možné využít různé zářivky zespodu skříněk – jsou poměrně levné a poskytují dostatečné osvětlení.

Pozor ale na způsob uchycení – pokud drží pouze nalepením, velmi pravděpodobně se v kuchyni plné par brzy odlepí. Volte raději taková světla, která drží ve skříňkách na šroubky.

Efektivní je osvětlení bodové, to ale doporučujeme spíše nad kuchyňský stůl nebo bar, kde nevadí, že bodovky osvětlují jen omezený prostor pod sebou. Praktický je také nákup spotřebičů, jako je digestoř, s již integrovaným osvětlením ve spodní části přístroje. Takové osvětlení bývá dostatečné a navíc směřuje přímo nad sporák, kde je dostatečné osvětlení nejvíce potřeba.

Na stůl musí být vidět

Nad kuchyňským stolem je také třeba čas od času posvítit, a proto je vhodné nenechávat jej bez osvětlení. V tomto případě ale není třeba příliš pronikavého světla, to je dokonce pro stolování nežádoucí. Postačí tak například pár světel bodových (není-li strop příliš vysoký) nebo jedna nebo dvě visací lampy od stropu.

Pokud máte interiér laděn v určitém designu – například v africkém stylu, můžete přidat vedle stolu i stylovou lampu stojací.

Centrální osvětlení

Je třeba pamatovat na to, že mohou nastat chvíle, kdy budeme potřebovat plné osvětlení kuchyně. Zkušení bytoví architekti varují, že na kvalitní osvětlení kuchyně se často zapomíná, nebo se na něm šetří.

Pro kuchyň není vhodné řešení jednoho centrálního lustru tak jako například pro obývací pokoj nebo ložnici. Centrální osvětlení lustrem vede k tomu, že při pohledu do něj dochází k oslnění, a přitom jsou některá místa pod lustrem přesvětlena a na jiná jsou vrhány stíny, což je v kuchyni zcela nevhodné.

Centrální osvětlení se umisťuje mezi strop a poličky, a většinou směřuje do stropu. Velice důležité je ale znát výšku stropu, a vypočítat tak, zda je zvolené osvětlení adekvátní prostoru pod ním. Velmi vhodné jsou různé zářivky, které poskytují silné osvětlení po celé místnosti bez rizika oslnění. Existují různé typy a velikosti. Velice praktická je také možnost mírně osvětlení ztlumit – hodí se to nejen pro romantické večeře, ale také při posezení s přáteli, aby přílišné světlo nebránilo uvolnění atmosféry.

Osvětlení pro dekoraci

Efektivní je v kuchyni tzv. zvýrazňující osvětlení, které by mělo nevtíravým způsobem upozornit na některé důležité body v kuchyni – může to být vinotéka, nebo polička s porcelánem a jinými dekorativními prvky. Do kuchyně můžete umístit i různé starožitné lampičky nebo olejové lampy, které dodají kuchyni teplo a osobitost.

Nejste-li si zcela jisti, že vybíráte správně, nestyďte se zeptat bytových designérů nebo odborníků v obchodě.

Foto: Thinkstockphotos.com