Nejlepší je samozřejmě protipožární prevence. Většina z nás na ni příliš nedbá. Možná by bylo bývalo lepší, kdyby nám v chemii řekli něco navíc o hořlavinách, a výměnou za to bychom třeba mohli v dějepise vynechat Kapetovce.

Vybalujeme gril

Tedy především se důrazně doporučuje koupit si gril u odborníků a nic si nevyrábět doma na koleni. Cesty plamenů a jisker jsou někdy nevyzpytatelné, jak ještě uvidíme. Než složíme zařízení dohromady, přečteme si návod. Banální rada, ale co když třeba někde otočíte matku naopak a pak vám nepůjde zavřít víko ve chvíli, kdy vám do ohniště vskočí poryv větru. Ve čtení návodu budeme pokračovat dál i do kapitol o provozu.

ČTĚTE TAKÉ:

Kontrolujeme zařízení

Pokud taháme odněkud gril, který jsme si koupili loni, tak bychom mu měli také věnovat pečlivou pozornost. Požárníci říkají: „Čistit, čistit, čistit!“ Nejspíš jsme našeho miláčka na konci sezony hodili do garáže nebo do sklepa a celou zimu na něm lpěly loňské příškvarky. Každý gril čistíme podle toho, co nám radí návod. Nejlepšími pomocníky bývají zpravidla ocelové kartáče.

A pak tu jsou hadičky, které časem puchří. Těch bychom si měli všímat na plynových grilech. Dalším slabým bodem plynových grilů jsou membrány. Zcela profesionální test těsnosti plynového grilu se provádí mydlinkami. Vezmeme si mýdlovou vodu a mydlinkami pomažeme všechny spoje. Je dobře vidět, kde plyn uniká, protože tam se nám tvoří pěkně macaté bubliny.

Trochu jednodušší je to s grily elektrickými. U těch stačí zkontrolovat kabel. Pravděpodobnost, že nám zahoří, je stejná jako třeba u žehličky, tedy poměrně malá.

Zapalujeme oheň

Pokud rozděláváme oheň v grilu na dřevěné uhlí, vždycky používáme jen pevný podpalovač. To by mělo být pětkrát podtrženo a zdůrazněno deseti vykřičníky. Nepoužíváme zkrátka žádné tekuté pomocníky. Líh, benzín i alkohol vytvářejí spektakulární plameny, s jejichž pomocí gril často rychle a ukázněně vzplane. A pak to jednou nevyjde, a to je opravdický mazec. Právě tekuté látky mají schopnost přenášet plameny na svých kapkách velmi efektivně. Šaty nebo blízké okolí vzplanou stejně spektakulárně jako ten gril.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com