Nejvíce průšvihů vzniká ve chvíli, kdy o gril ztratíme zájem. Třeba jen na chviličku. Prostě si chceme dojít do kuchyně ještě pro brambůrky… a v tom zazvoní mobil a naše mysl se stočí k posledním novinkám bůhví odkud. A my jsme pryč pár minut, ale dlouhých. U grilu prostě musí vždycky někdo být, někdo zodpovědný. Podroušení strýčkové a batolata se jako dozor nepočítají, ty je naopak třeba hlídat se stejnou ostražitostí jako psy nebo jiné domácí mazlíčky.

ČTĚTE TAKÉ:

Veliký nepřítel barbecue

Vítr je prostě kontraindikace grilování. Pěkně nám sice rozfouká ohniště, ale potom z něj létají jiskry na všechny strany. Jiskry jsou ještě zákeřnější než plameny. V klidu si někde leží a teprve, když jsme si jich dávno přestali všímat, vzplanou. Stane se například, že taková jiskra skočí do tašky s uhlím, které pak hezky uklidíme do sklepa, a za půl hodiny už nám hoří střecha nad hlavou.

Vítr miluje také skuliny v zateplených panelácích. Oheň takovými skulinami divoce šplhá většinou do vyšších pater. Jak může dopadnout grilování na balkóně na sídlišti, můžete vidět v galerii fotografií. Tato činnost se prostě velmi důrazně nedoporučuje.

Stejně to začalo hořet

Až dosud jsme dělali všechno tak, jak radí hasiči - prohlédli jsme gril, zapalovali jsme pevným podpalovačem, negrilovali jsme ve větru, ale stejně nám to hoří více, než chceme. Nejlepší jsou ty grily, které mají víko. To se prostě zaklapne, čímž se zamezí přístupu vzduchu, a je většinou všechno vyřešeno. Grily na dřevěné uhlí se poměrně snadno uhasí vodou. Mít při grilování po ruce kýbl s vodou není nic omezujícího. Univerzálním hasicím materiálem je písek. Bednička s připravenou lopatičkou pomůže také dobře. Existují také domácí hasicí přístroje. Když je budete mít doma, určitě vás bude oheň poslouchat.

Happy end může být tak snadný

I když už nám bude oheň na grilu skomírat, neměli bychom zapomínat na výše uvedenou a nejdůležitější zásadu, že se oheň nikdy neopouští. I jiskry skryté pod vrstvou popela může ještě vítr vyfouknout do světa. Když už nás oheň přestal bavit, je třeba se jej zbavit. Zlikvidovat jej, aby po něm nezbyla jediná stopa. Návod je jednoduchý. Popel vysypeme do plechového kbelíku, zalijeme vodou a můžeme jít klidně spát nasyceni blahodárnou energií ukázněného ohně.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com