Zázračné mateřské mléko

Mateřské mléko je grunt – to platí v případě miminek. Nejenom že obsahuje správné množství bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů a minerálních látek, ale zároveň je pro miminko mnohem stravitelnější než jakékoliv jeho náhražky. Navíc příroda tuto „mateřskou manu“ zařídila tak důmyslně, že s přibývajícím věkem dítěte se složení mateřského mléka mění – stoupá podíl tuků a sacharidů, který malý „cvalda“ ke svému vývoji více potřebuje. Minimální doba kojení by se měla pohybovat kolem šesti měsíců.

ČTĚTE TAKÉ:

Přišel čas příkrmů

Jenže přijde čas, kdy děťátku už mateřské mléko nestačí. Pětiměsíční cvrček potřebuje vydatnější stravu, a tak je optimální doba pro to začít s příkrmy. První přicházejí na řadu různé zeleninové či ovocné šťávičky, které „malému hladovci“ servírujeme hned po kojení. Pokud miminko jinou stravu než mateřské mléko odmítá, zkuste to opět za pár dní znovu. První zeleninou, kterou by mělo miminko okusit, je mrkev. Nabízejte ji miminku před poledním krmením. Během týdne se snažte dávku mrkve postupně zvyšovat tak, aby nahradila celý „mléčný oběd“.

Pyré z ovoce a zeleniny

Jakmile si váš „špunt“ na mrkev přivykne, seznamte ho s bramborou, kterou přidáte do příkrmu s mrkví. Po třech týdnech zkoušení si můžete dovolit otestovat třetí surovinu – trochu hovězího masa, které společně s mrkví a bramborem rozmixujte na vydatnější pyré.

Pozor: Jídlo vždy podávejte polotekuté, hladké, bez větších kousků! Miminka rovněž milují ovoce, takže jim můžete vyrobit různé domácí přesnídávky. Stačí, když ovoce oloupete, povaříte ve vodě nebo v páře a rozmixujete.

Starší miminko = tužší strava

Jakmile váš cvrček docílí 7. až 8. měsíc, jeho jídelníček nabere na intenzitě. Miminko si už může vesele pochutnávat na mléčné i nemléčné obilné ovocné kaši. Potraviny už mohou být rozmačkané, rozsekané a mohou mít podobnou strukturu jako například tvaroh. Mrňous si může jídlo i více užívat – s klidným svědomím mu můžete dát kousek jídla do ruky. Jídlo se tak pro něj stane nejenom povinností, ale i zábavou. Devátý měsíc je přelomový a miminka by se měla naučit kousat. Tomu by měla odpovídat i tužší strava.

Malý rádce pro maminky – víte, které potraviny jsou vhodné pro vaše miminko?

Zelenina

Vsaďte na celer, cuketu, dýni, baklažán, fenykl, kořen pastináku, kořen petržele, mrkev, kedlubnu, chřest, čekanku, zelené saláty (hlávkový i ledový), špenát, mangold, červenou řepu, pórek, květák, bílé, červené i pekingské zelí, kapustu, mladé fazolky a zelený hrášek.

Ovoce

Při výběru ovoce určitě sáhněte po jablkách, bělomasých hruškách, banánech, pomerančích, mangu, jahodách, broskvích, meruňkách, borůvkách. Později používejte ovoce, které je chuťově výraznější, s jablky, banány a mrkví.

Maso

Dobré je kuřecí, krůtí, jehněčí, králičí, telecí.

Obilniny

Volte proso a oves.

Tuky

Podle výživového experta Vítka Chaloupky je současným trendem používat klasické máslo spíše než rafinované rostlinné oleje. Ovšem všeho s mírou!

Čím sladit

Nejlépe ničím. Avšak sladkou chuť navodí i čistý hroznový cukr nebo zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva – vše podávejte v malém množství.

Nápoje

Prvotním nápojem by měl být klasický dětský čaj. Jakmile bude miminko starší, můžete mu dopřát i čaj z šalvěje, slézu, lipového květu, černého bezu, bezinky.

Šťávy

Vaše miminko si pochutná na mrkvové, jablečné, hruškové nebo hroznové šťávě.

A na závěr desatero, které byste měli znát

  1. Vařené potraviny obsahují méně alergenů než ty v syrovém stavu.
  2. Nové potraviny podávejte pouze ve vařené nebo dušené formě.
  3. Při přikrmování začněte vždy jediným druhem ovoce či zeleniny.
  4. Příkrmy nepřislazujte ani nesolte.
  5. Vařte výhradně z čerstvých surovin.
  6. Ovoce a zelenina nesmí obsahovat pecky, zrníčka či slupky.
  7. První zeleninové kaše připravujte z mrkve, brambor, květáku, fazolek, brokolice, špenátu, hrášku.
  8. S novým druhem potravy začněte vždy při dopolední přesnídávce. Dítěti nabídněte jen jednu lžičku.
  9. Příkrmy pro děti do pěti měsíců musí být velmi jemné, aby je mohly polykat.
  10. Zeleninu či ovoce vždy uvařte v čisté vodě (kojenecké) do měkka a pak je propasírujte či rozmixujte.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com