Móda chřestu neboli šparglu zachvacuje v posledních letech i Česko. A to je dobře, protože je to zelenina neobyčejně zdravá. Pokud si ovšem chcete tento čas užít, vydejte se k našim západním sousedům. V Německu to s chřestem umí jako nikde jinde. A protože si cestování žádá i nějaké další téma, můžete si to namířit třeba do Kostnice, kde se letos začíná s oslavami šestistého výročí Kostnického koncilu.

Jan Hus a Zikmund

Pro nás je Kostnický koncil neodmyslitelně spjat s osobností Jana Husa, respektive jeho upálením. Jenomže koncil trval čtyři roky a za tu dobu se toho ve městě událo hodně. Nechejte se do města na břehu Bodamského jezera přilákat na některou z akcí, které se tu budou konat. Město je krásné a ke šparglu se tady podávají ryby přímo z Bodamského jezera. Váš výlet tak může mít zcela dietní jídelníček.

ČTĚTE TAKÉ:

Začíná se v dubnu

Vzpomínky na jednu z nejdůležitějších středověkých událostí – papežské schizma zahájí 27. dubna výstava nazvaná „Kostnický koncil. Světová událost středověku mezi léty 1414-1418“, která představí tři stovky exponátů spojených s dramatickým průběhem koncilu. Můžete vidět krásné Madony, nádherné rukopisy, cenná zlatá a slonovinová díla z období okolo roku 1400. Největším a nejpůsobivějším exponátem je výstavní místo samo o sobě, budova Kostnického koncilu. Právě tady bylo v roce 1417 ukončeno papežské schizma zvolením jediného papeže.

Budova koncilu byla postavena roku 1388 jako tržnice, překladiště zboží a skladiště pro rozkvétající obchodní město.

Středověký komiks

Budete-li putovat po stopách Kostnického koncilu, pak je povinnou zastávkou návštěva muzea Rosgartenmuseum. Zde je k vidění jedna z nejdůležitějších památek z období koncilu: ručně zdobený rukopis s bohatými ilustracemi, který vytvořil kostnický občan Ulrich Richental. Dá se říct, že jde o jakýsi středověký komiks, který velmi detailně popisuje události a také každodenní život v období Kostnického koncilu.

I kurtizány mají pomník

Ve středověkém městě překvapí i socha prsaté ženy se dvěma figurami v rukou. Je to pomník sedmi set registrovaných prostitutek, které zde v době koncilu pracovaly. Socha od Petera Lenka se jmenuje Imperia. Žena se pomalu otáčí kolem své vlastní osy a v rukou drží karikatury papeže a císaře. Prostitutky prý měly velmi významný vliv na průběh celého koncilu.

Foto: Tourist-Information Konstanz