Pozor na nekvalitní suroviny

Mezi nejčastější chyby, kterých se dopouštíme během přípravy pokrmů, patří používání nekvalitních surovin. Mnoho Čechů například přiznává, že nakupují potraviny po minimálním datu trvanlivosti, aby ušetřili. Pravda, u jablek na štrúdl, pokud tedy nejsou nahnilá, jejich přezrálost nevadí. Ovšem jinak je tomu s kořením. Pokud si koupíte například vanilkový lusk po datu minimální spotřeby, tak pokrmu příliš výrazné aroma nedodá.

ČTĚTE TAKÉ:

Často však koupíme v obchodě kvalitní potravinu, kterou změníme v nekvalitní až doma. My Češi rádi mrazíme. Co zbude, nebo co je zrovna v akci koupíme do mrazáku. Na tom by nebylo nic špatného, kdybychom nenechávali potraviny pod bodem mrazu dlouhé měsíce a někdy i déle. Jen pro informaci, doba mrazení potraviny by podle odborníků neměla přesáhnout 4 měsíce. Nejenže načichne mrazákem, ale hlavně ztratí většinu svých živin. Co je však úplně nejhorší a zdraví nebezpečné, to je opětovné rozmrazování rybích a masných výrobků.

Experimenty s kořením

A u koření ještě chvilku zůstaneme. Hlavním nešvarem hospodyněk je, že neumí koření správně používat. Nemáme na mysli ani tak domácí koření, jako je pepř, majoránka a kmín, ale koření zahraniční kuchyně. Pro mnoho kuchařek znamená inspirace např. čínskou kuchyní jediné. Do guláše dají místo obvyklého koření kari a místo knedlíků uvaří rýži. Pokud si máme na nějakém pokrmu zahraniční kuchyně pochutnat, měli bychom se snažit dodržet původní recept. Dózičky s kořením nás často svádějí k experimentům, kdy jídla překořeníme, anebo smícháme nevhodné druhy koření.

Bylinky vyžadují péči

Jistě nám dáte za pravdu, že čerstvé bylinky jsou do polévky a na jednohubky nejlepší. Jenže v zimě si je většina z nás může koupit pouze v hypermarketu, kde nejsou zrovna laciné. Mnohem horší však je, že bylinky, třebaže se prodávají v květináči s hlínou, často nevydrží živé ani týden. Jak tomu zabránit? Jakmile si bylinky přinesete z obchodu domů, neleňte nastudovat, zda jsou vlhkomilné, anebo suchomilné. Ale pozor, ani vlhkomilné bylinky by neměly stát ve vodě, aby jim neuhnily kořeny. Místo zalévání doporučujeme spíše pravidelné rosení. Bylinky nikdy nehnojte, ani přírodními, a už vůbec ne umělými hnojivy! Jestliže ve zdraví vydrží do jara, neváhejte je přesadit.

V guláši se všechno schová

Je sice pravda, že dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí, ale snaha zužitkovat zbytky z předchozího dne za každou cenu není zrovna dobrou vizitkou. Pokud vám zbude třeba bramborová kaše, použijte ji na knedlíkové těsto, nebo na krokety, ale nezahušťujte jí omáčky nebo guláše. Ani v guláši se všechno neschová!

Titulní foto: Thinkstockphotos.com