Sehnat v létě čerstvé ovoce nebo zeleninu není problém. Jsou k dostání v každém zelinářství, a navíc i za příznivou cenu. Proto je potřeba toho využít a servírovat dětem tyto dary přírody v hojné míře.

„Díky vysoké biologické hodnotě tvoří ovoce a zelenina mimořádně významnou skupinu potravin, která se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým podílem minerálních látek a vitaminů. Zcela zvláštní význam má vláknina, která stimuluje činnost trávicího traktu a příznivě ovlivňuje činnost dalších orgánů,“ říká na adresu zeleniny a ovoce nutriční terapeutka Hanka Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.

ČTĚTE TAKÉ:

Salát v hlavní, nebo vedlejší roli

S volbou zeleniny do dětského salátu si nemusíte příliš lámat hlavu. Důležité je, aby všechny ingredience byly čerstvé (slupka by neměla být nahnilá) a dobře očištěné a umyté. Zeleninový salát by měl být podle výživových terapeutů na dětském jídelníčku nejlépe každý den jako vhodné doplnění hlavního jídla. Pokud ho však uděláte sytější – například přidáním luštěnin, vejce či kuřecího masa – může být podáván společně s pečivem jako plnohodnotný oběd či večeře.

Dejte zelenině tu správnou šťávu

Při přípravě salátu byste si měli dát pozor na pár věcí. Zaprvé do něj nepřidávejte „dospělácké chuťovky“, jako jsou třeba velmi slaný balkánský sýr či olivy. Mnohem vhodnější jsou například sýry mozzarella nebo Cottage. Zadruhé se při přípravě zálivek a dresinků nespoléhejte na nabídku z obchodu, ale raději si je vytvořte sami doma. „Vhodný je na přípravu například bílý jogurt s bylinkami. Ocet můžete použít, ale pouze v potřebném množství. Příliš kyselé jídlo by mohlo podráždit citlivé dětské zažívání.

A majonézy? Ty bývají velmi tučné, proto je doporučuji přidávat pouze zřídka,“ vysvětluje Knížková a dodává: „Vyzkoušet můžete například tento bylinkový dresink s jogurtem. Připravte si bílý jogurt, bylinky, například pažitku, pasírovaný česnek a sůl. Recept je jednoduchý – do bílého jogurtu přimícháme nasekané bylinky a dochutíme trochou soli a propasírovaným česnekem.“

Pěkně křupavé koření

Salát dostane ten správný šmak i díky koření. Dětský žaludek však na různé ostré chutě reaguje dosti negativně. Proto byste při volbě koření do dětského salátu měli sáhnout po bylinkách ze zahrádky, popřípadě ze supermarketu. Ideální variantou koření je například pažitka, bazalka nebo libeček. Použít můžete i malé množství soli.

Titulní foto: Thínkstockphotos.com