Djerba je svébytným světem, jako ostatně každý ostrov. Je tak malý, že se dá autem přejet z jedné strany na druhou za půl hodinky, ale zároveň je natolik významný, že tady mají letiště. Dopravit na Djerbu se dá i trajektem, který zde má podobnou funkci jako u nás tramvaje. Ostrov je blízko pevniny, a tak spousta místních používá denně tento dopravní prostředek při dopravě za prací. A pak je tady stará římská silnice... Dnes je důležitou ostrovní dopravní tepnou, její základy ale vystavěli otroci již v dávných dobách.
ČTĚTE TAKÉ:
- Cesty za jídlem: Vrch opravdu kouzelný
- Jak je to vlastně s celerem
- Lesní zrádci: Dejte si pozor na jedovaté dvojníky
Přístavy a výtečné ryby
Hlavním městem Djerby je Houmt Souk, úžasný historický sendvič, jehož poslední vrstvou jsou okolní turistické rezorty posledního čtvrtstoletí. O tom, zda zde skutečně přistál hrdina Odysseus, můžeme pochybovat. Viditelné stopy v podobě pevnosti Borj Ghazi Mustapha tu ale zanechali Arabové. Tento překrásný kolos má zajímavé členění a z jeho hradeb je okouzlující výhled na modré moře a přístav v dálce. Přestože jsou ryby v celém Středozemním moři čím dál tím vzácnější, tady si jejich výborné chuti můžete užít dosytosti.
Autor: Thinkstockphotos.com
Guellala, město keramiky
Jižní cíp ostrova má hojná ložiska keramické hlíny. Pokud se vydáte do vesnice Guellala, budou vás amfory, mísy, hrnce a další výrobky vítat ještě dříve, než dorazíte na tržiště. Tuniská keramika je poměrně robustní, ale nápaditost dekorů bere dech. Na stůl tu patří především sady malých, do sebe zapadajících mističek, v nichž se podávají drobnosti jako olivy, harissa nebo tuňák. Kuskus se tady servíruje v obrovských mísách podobných menším umyvadlům. Tato potravina, která je ikonou jídelníčků celé severní Afriky, se dá připravovat na tisíce způsobů. V naší kuchyni se setkáme spíše se „středním“ kuskusem, zde se ovšem konzumuje převážně jemnozrnný, například v kombinaci s rybami.
Autor: Thinkstockphotos.com
Když se řekne v Tunisku kuskus, myslí se tím většinou kompletní jídlo s dušenou zeleninou a rybou nebo jiným masem.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com
Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...