Djerba, ostrov Lotofágů

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Z mytických vyprávění se dozvíme, že Odysseova posádka odmítala tento ostrov opustit kvůli sladkým plodům lotosu. S jistotou víme, že tento ostrov dnes patří k Tunisku, ale o to, na jakých plodech si zde bájná posádka pochutnávala, se doposud vedou spory... Každopádně se tu jí chutně a zdravě.

Djerba je svébytným světem, jako ostatně každý ostrov. Je tak malý, že se dá autem přejet z jedné strany na druhou za půl hodinky, ale zároveň je natolik významný, že tady mají letiště. Dopravit na Djerbu se dá i trajektem, který zde má podobnou funkci jako u nás tramvaje. Ostrov je blízko pevniny, a tak spousta místních používá denně tento dopravní prostředek při dopravě za prací. A pak je tady stará římská silnice... Dnes je důležitou ostrovní dopravní tepnou, její základy ale vystavěli otroci již v dávných dobách.

ČTĚTE TAKÉ:

Přístavy a výtečné ryby

Hlavním městem Djerby je Houmt Souk, úžasný historický sendvič, jehož poslední vrstvou jsou okolní turistické rezorty posledního čtvrtstoletí. O tom, zda zde skutečně přistál hrdina Odysseus, můžeme pochybovat. Viditelné stopy v podobě pevnosti Borj Ghazi Mustapha tu ale zanechali Arabové. Tento překrásný kolos má zajímavé členění a z jeho hradeb je okouzlující výhled na modré moře a přístav v dálce. Přestože jsou ryby v celém Středozemním moři čím dál tím vzácnější, tady si jejich výborné chuti můžete užít dosytosti.

Kuchyně

Autor:

Guellala, město keramiky

Jižní cíp ostrova má hojná ložiska keramické hlíny. Pokud se vydáte do vesnice Guellala, budou vás amfory, mísy, hrnce a další výrobky vítat ještě dříve, než dorazíte na tržiště. Tuniská keramika je poměrně robustní, ale nápaditost dekorů bere dech. Na stůl tu patří především sady malých, do sebe zapadajících mističek, v nichž se podávají drobnosti jako olivy, harissa nebo tuňák. Kuskus se tady servíruje v obrovských mísách podobných menším umyvadlům. Tato potravina, která je ikonou jídelníčků celé severní Afriky, se dá připravovat na tisíce způsobů. V naší kuchyni se setkáme spíše se „středním“ kuskusem, zde se ovšem konzumuje převážně jemnozrnný, například v kombinaci s rybami.

Kuchyně

Autor:

Když se řekne v Tunisku kuskus, myslí se tím většinou kompletní jídlo s dušenou zeleninou a rybou nebo jiným masem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky.