Djerba je svébytným světem, jako ostatně každý ostrov. Je tak malý, že se dá autem přejet z jedné strany na druhou za půl hodinky, ale zároveň je natolik významný, že tady mají letiště. Dopravit na Djerbu se dá i trajektem, který zde má podobnou funkci jako u nás tramvaje. Ostrov je blízko pevniny, a tak spousta místních používá denně tento dopravní prostředek při dopravě za prací. A pak je tady stará římská silnice... Dnes je důležitou ostrovní dopravní tepnou, její základy ale vystavěli otroci již v dávných dobách.

ČTĚTE TAKÉ:

Přístavy a výtečné ryby

Hlavním městem Djerby je Houmt Souk, úžasný historický sendvič, jehož poslední vrstvou jsou okolní turistické rezorty posledního čtvrtstoletí. O tom, zda zde skutečně přistál hrdina Odysseus, můžeme pochybovat. Viditelné stopy v podobě pevnosti Borj Ghazi Mustapha tu ale zanechali Arabové. Tento překrásný kolos má zajímavé členění a z jeho hradeb je okouzlující výhled na modré moře a přístav v dálce. Přestože jsou ryby v celém Středozemním moři čím dál tím vzácnější, tady si jejich výborné chuti můžete užít dosytosti.

Guellala, město keramiky

Jižní cíp ostrova má hojná ložiska keramické hlíny. Pokud se vydáte do vesnice Guellala, budou vás amfory, mísy, hrnce a další výrobky vítat ještě dříve, než dorazíte na tržiště. Tuniská keramika je poměrně robustní, ale nápaditost dekorů bere dech. Na stůl tu patří především sady malých, do sebe zapadajících mističek, v nichž se podávají drobnosti jako olivy, harissa nebo tuňák. Kuskus se tady servíruje v obrovských mísách podobných menším umyvadlům. Tato potravina, která je ikonou jídelníčků celé severní Afriky, se dá připravovat na tisíce způsobů. V naší kuchyni se setkáme spíše se „středním“ kuskusem, zde se ovšem konzumuje převážně jemnozrnný, například v kombinaci s rybami.

Když se řekne v Tunisku kuskus, myslí se tím většinou kompletní jídlo s dušenou zeleninou a rybou nebo jiným masem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com