Divoké populace jsou poměrně vzácné a vzhledem k tomu, že tento menší stromek vyžaduje jistou péči, existují dokonce i domněnky, že se jedná o lidmi vyšlechtěnou rostlinu. Z mnohých žlutých kvítků uzrají do dužnatých lusků jen některé. Právě sladká a výživná dužina, ze které se dá vyrobit kvašený nápoj, je tím, co v lidech vzbudilo první zájem o kakao.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak dostat semena z plodu

Samotná semena, ze kterých se vyrábí čokoláda, jsou syrová hořká a k jejich zpracování je zapotřebí pečlivé fermentace: Nejdříve se několik dní pečlivě oddělená dužina se semeny zahřívá bez přístupu vzduchu a následně ještě několik dní za průběžného obracení semen na vzduchu. Během tohoto procesu dužina zkapalní a semena, která mezitím začnou klíčit, je možné snadno oddělit. Následně se semena musí ještě několik týdnů sušit na slunci, přičemž teprve v tuto chvíli získávají své charakteristické aroma. Tím to ale nekončí - poté se obvykle ještě praží.

Opravdu to byli indiáni

Technologii zpracování jako první objevili Olmékové, z jejichž jazyka pochází slovo „kakao“. Bylo to možná již tisíc let před naším letopočtem. Po zániku olmécké civilizace kakao převzali Mayové a od nich se rozšířilo mezi Aztéky a Toltéky. Boby byly drahé, v oblasti Mexika dokonce sloužily jako platidlo. Pití čokolády bylo primárně záležitostí šlechty, obchodníků a vojáků. Prostý lid se k ní dostal spíše jen příležitostně. Dobrá čokoláda musela být pořádně napěněná a bylo obvyklé ji ochucovat různými druhy koření od chilli až po vanilku. Tehdy se ovšem nesladila, s tímto nápadem přišli až později Evropané, zvyklí do všeho dávat cukr. Běžně se míchala i s kukuřičnou moukou, čímž lahodný nápoj získal také na vydatnosti. Mayové pili čokoládu horkou, Aztékové studenou.

Účinky jsou jisté

Čokoláda díky obsahu theobrominu, kofeinu a dalších alkaloidů působí lehce stimulačně, uvolňuje hladké svalstvo, funguje jako tonikum a zároveň je močopudná. Někteří jí také přisuzují afrodiziakální účinky. Říká se, že Montezuma pil velké množství čokolády před tím, než vstoupil do svého harému. Ale čokoláda tohoto monarchy pravděpodobně obsahovala příměsi, na které dnes v čokoládě z obchodu stěží narazíme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com