Během jara a léta máme možnost v přírodě vybírat z veliké škály čerstvých bylinek. Jsou velmi bohaté na enzymy, což jsou biokatalyzátory, které se podílejí na metabolismu tím, že rozkládají bílkoviny na menší části (peptidy), a podporují tak trávení.

Nejvíce jich přijímáme právě ze syrových částí rostlin. V organismu se nachází více než dva tisíce enzymů, které urychlují biochemické procesy, okysličují krev a tkáně, vylučují močovinu, ruší účinky škodlivých látek, rozpouštějí krevní sraženiny a nádory a celkově chrání před záněty.

Divoké bylinky

Jako divoké bylinky označujeme lístky, kořínky a natě, které nacházíme na zahradách i ve volné přírodě. Plané bylinky jsou totiž obrovskou zásobárnou minerálních látek. Podporují vylučování žaludečních šťáv, což je důležité pro dobré trávení, aktivují funkci žlučníku a jater a pomáhají organismu získávat silnou imunitu. Mezi nejoblíbenější divoké koření patří bršlice, žabinec, kopřiva, pampeliška, květy sedmikrásek a jetelu a řebříček. Přidávají se do salátů, polévek, pomazánek i k masu. Dodávají pokrmům zajímavou svěží chuť i vůni.

ČTĚTE TAKÉ:

Bršlice kozí noha

Bršlice, latinsky Aegopodium podagraria, je plevelná trvalka s hodně rozvětveným plazivým oddenkem. Dorůstá do výšky 70 centimetrů. Kvete bílými, až narůžovělými kvítky, její plody jsou asi 3 milimetry dlouhé a mají hnědou barvu. Bršlice se velmi rychle rozmnožuje a upřednostňuje vlhkou půdu.

Léčivé účinky bršlice

Drogou je nejen oddenek, ale i mladé lístky. Tato léčivka je silně močopudná. Výborně odvádí z těla kyselinu močovou a chloridy, což může pomoci lidem trpícím revmatismem a dnou. Dále je vhodná k léčbě nejrůznějších otoků a vodnatosti. Působí rovněž i spasmolyticky, utlumuje křeče břicha a napomáhá správné funkci střev.

Čaj z bršlice

Půl hrsti oddenků této léčivky přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po douškách během dne. Denně musíme připravovat čerstvý nálev. Tato bylinková kúra by neměla přesáhnout délku 3 týdnů, pak je dobrá třítýdenní pauza.

Bršlice kozí noha v kuchyni

Mladé lístky této byliny jsou výborné pro přípravu nejrůznějších jídel. Já je s oblibou používám k osvěžení zeleninových salátů, polévek i k masu. Jsou totiž zásobárnou potřebných živin, které náš organismus potřebuje den co den.

Popenec břečťanovitý

Popenec, latinsky Glechoma hederacea, se vyskytuje na zahradách, okrajích cest, lesů a křovin. Je to vysoká vytrvalá bylina s okrouhlými zubatými listy a dorůstá do výšky 30 centimetrů. Kvete modrofialovými květy. Popenec je rozšířen téměř po celé Evropě, v severní Asii a zasahuje až do Japonska.

Tato bylina se odedávna uplatňovala v kuchyni i v lidovém léčitelství. Ve středověku se popenec považoval za zázračnou bylinu, chránící před morem a kouzly.

Co tato rostlina obsahuje?

Tato léčivka obsahuje silice, draselné soli, asi 7 % tříslovin, cholin, saponiny a hořčinu glechomin. V čerstvé nati je hodně vitaminu C a provitamin A.

Léčivé účinky této byliny

Popenec je vhodný pro osoby se sníženou žaludeční kyselostí. Podporuje chuť k jídlu, ošetřuje střeva a působí i proti průjmům. Dále odhleňuje, a tak je vhodný při kašli, těžkém dechu a všech dalších onemocněních dýchacích cest. Velké uplatnění najdeme i při nemocech močových orgánů. Uvolňuje a při delším užívání i rozpouští močové kamínky a písek v ledvinách. Mírní bolesti spojené se zánětem močového měchýře i močových cest. Rovněž pomáhá játrům zbavovat se jedovatých látek. Zevně se hodí k obkladům.

Čerstvá popencová šťáva

Tento přípravek podporuje trávení, dále čistí krev, odhleňuje a je mírně močopudný. Šťávu si připravíme tak, že tuto léčivku odšťavníme v odšťavňovači nebo ji rozmixujeme s troškou vody. Užíváme 2x denně 1 čajovou lžičku šťávy před jídlem.

Popenec v kuchyni

Nať se sbírá po celý rok, nejkvalitnější je však od dubna do června. Má příjemnou vůni a chuť. Můžeme ji používat k zelenině, masu, do pomazánek nebo do vajec.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com