Pampeliška

Smetánka lékařská, latinsky Taraxacum officinale, roste jako plevel na celé severní polokouli. Najdeme ji v zahradách, na loukách a na všech travnatých místech od nížin až po vysoké hory.

Co pampeliška obsahuje?

U pampelišky sbíráme květy, listy i kořen. Listy obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Kořen obsahuje inulin, který je výborný pro osoby s cukrovkou, dále hořčinu taraxacin, slizy, pryskyřice a třísloviny.

Léčivé účinky smetánky

Smetánka je vynikajícím prostředkem pro čištění krve, má opravdu silné detoxikační působení, dále pomáhá regenerovat játra, žlučník a slinivku a podporuje trávení a růst červených krvinek. Dále snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, a zlepšuje tak i činnost srdce. Je prostě úžasná…

ČTĚTE TAKÉ:

Pampeliškový čajík

Potřebujeme: 2 lžíce pampeliškových květů a listů (nebo 1 lžičku sušené drogy), 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžičku medu

Postup: Léčivku přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme, přidáme citron a med a můžeme popíjet.

Zahuštěný smetánkový odvar

Do pětilitrového hrnce naskládáme umyté pampeliškové květy a zalijeme je studenou vodou. Vaříme po dobu 45 minut, odstavíme a necháme ještě 60 minut louhovat. Pak tekutinu přecedíme, květy pořádně vymačkáme a přisypeme půl kila hroznového a půl kila ovocného cukru. Vše vaříme ještě 45 minut na mírném ohni. Po uplynutí této doby odvar nalijeme do sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici.

Pampeliškový likér

Tento likér je výborným prostředkem na regeneraci jater, žlučníku a slinivky a také podporuje krvetvorbu.

Potřebujeme: 500 g květů smetánky, 160 g kořenů, 200 ml vylisované šťávy z listů, 500 ml převařené vychlazené vody, 500 ml 60% lihu

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme do sklenice a necháme louhovat po dobu 10 dní na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenic a uschováme v chladnu. Můžeme i podle chuti přisladit medem.

Pampeliška v kuchyni

V kuchyni se používají především mladé jarní pampeliškové listy. Chutnější jsou listy vybělené, které získáme tak, že léčivku na stanovišti přikryjeme nádobou nebo tmavou fólií. Můžeme je pak použít do salátů, pomazánek, omáček i polévek.

Sedmikráska

Sedmikráska patří k milým kvítkům zdobícím naše zahrádky. Kvete podle počasí již od února či března až do října. Jen málokdo z nás ví, že v sobě skrývá i mnohé léčivé látky. Ve středověku patřila mezi univerzální léky. Čerstvě drcenými listy se urychlovalo hojení ran a používaly se při nachlazení průdušek i při jiných chorobách. Z mladých listů se už tehdy připravoval salát.

Co sedmikráska obsahuje?

Sedmikráska obsahuje hlavně saponiny, silici, hořčinu, slizy, třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy a vitamin C.

Léčivé účinky

Působí protizánětlivě, čaj z květů se užívá při zahlenění dýchacích cest a nálev z květů zevně proti kožním neduhům a plísním. Když denně rozžvýkáme menší hrst květů, získáme přiměřenou denní dávku hořčíku v přírodní formě.

Čajík ze sedmikrásky

Dvě lžíce sedmikrásových květů přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, po uplynutí této doby přecedíme a můžeme popíjet.

Sedmikráska v kuchyni

Pro kuchyňskou úpravu jsou nejvhodnější listové růžice s poupátky sebrané brzy z jara. V té době lidský organismus nejvíce potřebuje vitaminy a minerální látky. Můžeme je upravovat jako salát s cibulí či zeleninou, dochucený citronovou šťávou, olivovým olejem, mořskou solí a pepřem nebo i šťovíkem. Přidávají se i do bramborových salátů, bylinkových másel, omáček, polévek (což je velmi lákavé pro děti, když na polévce plavou krásné květy sedmikrásky), pomazánek či nádivek. Kvítky sedmikrásky můžeme zdobit pokrmy i nápoje - limonády, mléčné nápoje, bowle a jiné.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com