Tunisko, bývalá obilnice Říma

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Vnitrozemí Tuniska bývalo tak úrodné, že se protektorům vyplatilo vozit si zrní přes celé Středozemní moře až k sobě do Říma. Kdo nevěří, může navštívit některá antická města, která jsou dodnes důkazem mohutnosti impéria.

Kuchyně

Autor:

Město Dougga leží přibližně sto kilometrů jižně od severního pobřeží Tuniska. Cesta je poměrně dlouhá, protože k němu nevede žádná dálnice. Krajina je nicméně velmi pěkná, bez průmyslu a jiných velkých zásahů.

Dougga má nádhernou polohu na oblém pahorku s výhledem do širé krajiny. V době velkého rozkvětu mělo město kolem pěti tisíc obyvatel. Podle toho, jakou má infrastrukturu, se usuzuje, že zde bydlela převážně vyšší třída, která se líně přesouvala mezi lázněmi, divadlem, chrámy, občas z hradeb shlížela na pole vlnícího se obilí a kontrolovala, zda je všechno v pořádku a zda bude dobrá úroda. Celý městský komplex je také díky své jedinečnosti zapsán na seznamu památek UNESCO.

ČTĚTE TAKÉ:

Co tu všechno najdeme

Na prohlídku města je třeba si vyhradit několik hodin. Jednak jsou jednotlivé stavby opravdu zajímavé, a navíc je město také dosti rozsáhlé. První, na co návštěvník za vstupem narazí, je veliký, nádherně zachovalý amfiteátr. V nejvyšším bodě je Kapitol, který jako v dalších antických městech zdobí chrám zasvěcený nerozlučné trojici božstev: Jupiterovi, Junoně a Minervě.

Zajímavostí je Maison de Triforium – nevěstinec, který byl jedinou dvoupodlažní budovou ve městě. Měl jeden vchod a jeden východ, aby se zákazníci nepotkávali. Na seznamu poskytovaných služeb bylo i zahřívání kamenných sedátek. Je jich tu dvanáct a prý na nich muži probírali nejrůznější důležité otázky. V těsné blízkosti jsou luxusní latríny včetně hygienické infrastruktury.

Obilná pole

Kuchyně

Autor:

Tato část tuniské krajiny je krásná i podle objektivních agrárních měřítek, která kladou důraz na kvalitu půdy a příjemnost klimatu. Počasí je tu přívětivé, bez veder, jen s občasnými deštíky. Je jasné, že i tady byla ideální místa pro výrobu kuskusu, nejznámější potraviny severní Afriky. Ale mlsná nobilita připravovala i další laskominy. Z jemné mouky se v Tunisku dělají různé druhy smažených jídel. Překvapivě se podobají některým našim a rozhodně se nejedná o žádné dietní kousky. Některá bývají hodně sladká a obohacují se nejrůznějšími vůněmi a dalšími chutěmi.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, kuchyňská linka na zakázku, Kuchyňská linka.