Město Dougga leží přibližně sto kilometrů jižně od severního pobřeží Tuniska. Cesta je poměrně dlouhá, protože k němu nevede žádná dálnice. Krajina je nicméně velmi pěkná, bez průmyslu a jiných velkých zásahů.

Dougga má nádhernou polohu na oblém pahorku s výhledem do širé krajiny. V době velkého rozkvětu mělo město kolem pěti tisíc obyvatel. Podle toho, jakou má infrastrukturu, se usuzuje, že zde bydlela převážně vyšší třída, která se líně přesouvala mezi lázněmi, divadlem, chrámy, občas z hradeb shlížela na pole vlnícího se obilí a kontrolovala, zda je všechno v pořádku a zda bude dobrá úroda. Celý městský komplex je také díky své jedinečnosti zapsán na seznamu památek UNESCO.

ČTĚTE TAKÉ:

Co tu všechno najdeme

Na prohlídku města je třeba si vyhradit několik hodin. Jednak jsou jednotlivé stavby opravdu zajímavé, a navíc je město také dosti rozsáhlé. První, na co návštěvník za vstupem narazí, je veliký, nádherně zachovalý amfiteátr. V nejvyšším bodě je Kapitol, který jako v dalších antických městech zdobí chrám zasvěcený nerozlučné trojici božstev: Jupiterovi, Junoně a Minervě.

Zajímavostí je Maison de Triforium – nevěstinec, který byl jedinou dvoupodlažní budovou ve městě. Měl jeden vchod a jeden východ, aby se zákazníci nepotkávali. Na seznamu poskytovaných služeb bylo i zahřívání kamenných sedátek. Je jich tu dvanáct a prý na nich muži probírali nejrůznější důležité otázky. V těsné blízkosti jsou luxusní latríny včetně hygienické infrastruktury.

Obilná pole

Tato část tuniské krajiny je krásná i podle objektivních agrárních měřítek, která kladou důraz na kvalitu půdy a příjemnost klimatu. Počasí je tu přívětivé, bez veder, jen s občasnými deštíky. Je jasné, že i tady byla ideální místa pro výrobu kuskusu, nejznámější potraviny severní Afriky. Ale mlsná nobilita připravovala i další laskominy. Z jemné mouky se v Tunisku dělají různé druhy smažených jídel. Překvapivě se podobají některým našim a rozhodně se nejedná o žádné dietní kousky. Některá bývají hodně sladká a obohacují se nejrůznějšími vůněmi a dalšími chutěmi.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com