Že vás nikdy nenapadlo, abyste jedli lupení z trávníků nebo květiny ze záhonu? Možná že jste ochutnali sedmikrásky nebo pampeliškový med, ale tím možnosti zdaleka nejsou vyčerpány. Jedlých květů je mnohem více a jejich nejlepší sezona právě začíná.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak je poznat?

Rozpoznat jedlé kvítí a býlí v přírodě není až tak složité, ale také to není úplně jednoduché. Některé rostliny mají „dvojníky“ – byliny, které nejsou jedlé. Kdyby vám byli bývali ve škole při hodinách biologie prozradili, proč se máte učit názvy rostlin, možná byste byli pozornější. Ale všechno se dá dohonit. Můžete se zúčastnit seminářů, které vede, zatím jenom v Praze, Jana Vlková. Vášnivá kuchařka, která vystudovala ekologii a žurnalistiku, pořádá přednášky a také terénní semináře do okolí Prahy. Nejbližší vycházka bude 27. května v Suchdolu.

Kulinární bohatství

Je překvapením, jak bohaté jsou louky jen pár kroků od míst, kde končí pražská hromadná doprava. Na terénních seminářích se naučíte především poznávat a rozeznávat, jak rostliny vypadají. Nejběžnější plevele mají často nejrůznější tvary podle toho, na jakém stanovišti rostou.

Kdo se chce před vycházkou do přírody pořádně připravit, může navštívit některou přednášku. Ta příští je plánována na 15. května od 17.30 hodin v základní škole ve Štěpánské ulici, v Praze 2.

A co s nimi v kuchyni

Bohatou inspiraci, jak květiny a listy používat, dostanete samozřejmě na seminářích. Lektorka radí, které rostliny používat do sladkých a které do slaných jídel. Jaké kombinace jsou vhodné. Co se hodí do polévky nebo z čeho se dá udělat zmrzlina. Ani v kulinární oblasti není amatérem, protože se zabývá i psaním článků. V současné době připravuje knihu, která by měla nabídnout všechno dohromady – informace o rostlinách i nápady na recepty. Ta bude ovšem k dispozici až před příští vegetační sezonou. Jak si pohrát s právě kvetoucími rostlinami, se dozvíte na jejím blogu Kytky k jídlu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com