Obliba vaření se začíná pomalu, ale jistě blížit kultu. Bez rozdílu věku, vzdělání, společenského postavení i pohlaví, nad recepty nebo v kuchyni jsme všichni jedna velká rodina. A stejně jako tetičkám z pátého kolena ukazujeme fotografie potomků, s přáteli mnozí z nás často plamenně diskutují o koření, jídelníčku a v neposlední řadě i zařízení kuchyně.

Dnes o materiálech, přesněji kovech

Výběr materiálů, používaných na zařízení i vybavení kuchyně, je dnes velmi široký, kovy mají v tomto žebříčku výsadní postavení. Obecně totiž patří nejen mezi materiály nejstarší, ale také nejvšestrannější. Napříč staletími až po dnešek jsou kovové nejen sporáky, trouby či lednice, ale i nádobí, příbory, úchytky a široká paleta doplňků od výsuvných mechanismů po drátěný program.

I když jsou obecně již nedílnou součástí vybavení kuchyní, okruh lidí, kteří by si pořídili zařízení s převahou ploch z kovu, asi nebude příliš velký, protože působí chladně a neosobně a nehodí se do každého interiéru. Asi nejsnáze přizpůsobíme celkovému ladění i našemu naturelu nádobí. Nerezové, smaltované, lité hliníkové s titanovým nebo sklokeramickým povrchem, litinu čistou nebo se speciální politurou v barvě kobaltové modři, nabídka je široká a možností mnoho. Pokud jde o výraznější kovové plochy, najdeme je v kuchyni nejspíš na spotřebičích, obkladech či dřezu. Zda si vybereme dnes nejoblíbenější nerez, opět se navracející smalt, hliník, titan, či zdánlivě obyčejný okopný plech, záleží jen na našem vkusu a také financích.

Nerez, kam se podíváš

Jestliže jsme skálopevně rozhodnuti, že naše kuchyně bude sladěna v odlesku některého z kovových materiálů, hned na počátku bychom si však měli říci, že vzhled a cena by neměly být jedinými vodítky. Důležitá je výbava spotřebiče, povrchová úprava, trvanlivost materiálu a jeho údržba. Mezi nejstarší kovové materiály, používané v kuchyni, můžeme počítat litinu a měď, které se zde už dnes objeví buď jako nostalgické upomínky na dávné doby v podobě doplňků interiéru, případně v podobě velmi kvalitního nádobí. Kovem současnosti je bezesporu nerez. Nerezové je nádobí, kuchyňské doplňky – úchytky, pojezdové a výklopné mechanismy, drátěné police a závěsy, pláště spotřebičů, dřezy, obklady zadních stěn kuchyňské linky a dokonce i nábytek, který ale bývá obvyklý spíše ve velkých kuchyňských provozech, výjimečně pak v interiérech ve stylu high-tech.

Obliba nerezu je dána především jeho velkou odolností vůči mechanickému poškození i působení agresivních látek, tvarovou stálostí. Lze ho povrchově upravovat podle specifických požadavků trhu nejen z hlediska vzhledu, ale i snadnější údržby. Jestliže jsme ho zvolili v lesklém provedení, údržba je celkem snadná, tento povrch však není příliš odolný proti škrábancům. Vzhledově stabilnější je matovaný nebo kartáčovaný povrch, případně forma s texturou. Hůře se udržuje například také nerezový dřez v případě, že máme tvrdou vodu, neboť na jeho povrchu ulpívají kapky a tvoří se skvrny. Dobrým pomocníkem je ocet, který rozředíme s vodou. Roztokem dřez postříkáme a vytřeme hadříkem do sucha. Otisky prstů i další drobné skvrny na nerezu čistíme mýdlovou vodou a měkkou houbičkou, nikdy nepoužíváme drsnou stranu houbičky, kterou bychom povrch poškrábali!

Není všechno nerez…

Nerez může být v určitých případech nahrazen jinými kovy. Nejčastěji hliníkem či okopným plechem, původně praktickým materiálem například pro ochranu spodní části vstupních dveří. Okopný plech je vzhledem velmi podobný nerezu, jeho výhodou je nižší cena, obklady a doplňky z něj vypadají velmi přirozeně. Pozornost ale musíme věnovat jeho zpracování a uchycení.

Zvláště v designových interiérech je využíván také další spíše technický materiál, žárově pozinkovaná ocel. Zhotovují se z ní pracovní desky či obklady zadní stěny linky.

Velmi často používaným materiálem byl v kuchyni hliník. Ešusy a levné příbory však dnes nahradily již zmíněné odlévané pánve a hrnce. Hliníkový válcovaný plech se používá na obklad zadní stěny linky. Údržbu může usnadnit nátěr bezbarvým lakem. Povrchově neupravený hliník čistíme výhradně neabrazivními čisticími prostředky a měkkou houbičkou, případně zakoupíme přípravek přímo určený k ošetřování tohoto materiálu.

Materiálem, který se z kuchyně nikdy nevytratil zcela, je smaltovaný plech. Nového designu se dočkalo jak smaltované nádobí, tak i sporáky, trouby či varné desky. Jen v případě dřezů byl křehký smalt vytlačen odolnějšími kovy, keramikou nebo umělým kamenem. K čištění používáme klasické tekuté mýdlové i abrazivní prostředky.

Luxusním kovem je titan, neobyčejně pevný a současně také lehký materiál. Je odolný proti korozi i vysokým teplotám. Z titanu se vyrábí také vysoce odolné povrchy nádobí, při výrobě kuchyňských spotřebičů ho používá například firma Whirlpool ve své řadě Titanium Line. Na titanovém povrchu neulpívají otisky prstů ani jiné nečistoty, jeho údržba je proto snadná, stačí ho jen otřít vlhkým hadříkem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com