Celý dům bude zařízený v severském a dost minimalistickém stylu. Majitelka si přeje světlé barvy a co nejjednodušší zařízení, vše maximálně účelné. Pro kuchyňskou linku je vyhrazen kout s navazující zděnou místností pro ukládání potravin a výklenkem, kde by měla být umístěna americká chladnička. Na té slečna Eliška netrvá, ale líbila by se jí. Na tento kout navazuje část vyhrazená pro jídelnu, spojená s obývacím pokojem. Jídelní stůl by měl být velký, minimálně pro šest osob. Mezi kuchyní a jídelnou jsou dveře na terasu. Zaujal mne nápad zadavatelky, že by v kuchyni bylo umístěné akvárium. Je to dost neobvyklé, ale myslím si, že to vůbec není špatné umístění.

Kuchyni jsem navrhla do tvaru písmene L. K částečnému oddělení prostoru kuchyně a obývacího prostoru jsem použila spodní skříňky s výsuvy, na které jsem umístila velké akvárium. To oba prostory rozdělí, ale prostor to neuzavře příliš, protože skrz vodu je částečně vidět, navíc je to opravdu zajímavý a příjemný prvek. Spodní skříňky se díky výsuvům dají velice dobře využít pro uložení potravin, které nebudou ve spíži.

Protože si slečna Eliška nepřála žádné horní skříňky, vedle akvária jsem ještě přidala roletku k ukládání například skleniček a hrnečků, které se obvykle ukládají do horních skříněk. Jelikož je vedle potravinové komory dost velký výklenek, který ale není zas tak velký, aby se tam daly umístit vysoké skříně, americká chladnička, kterou majitelka chtěla, tam našla své místo.



Udělala jsem ještě variantu do „U“, která oddělí kuchyň od jídelní části. Slečně Elišce se tato varianta líbila víc a já doufám, že i vy byste si vybrali.

Oba návrhy rozpracované v 3D najdete v naší galerii.

Obrázky a text: Petra Holubová (Kolaříková), www.design-domova.cz