Doma si na jídelní stůl nebo k počítači připravíme do velkých džbánů osvěžující nápoje, které stále doplňujeme. Vyhneme se ale přílišnému množství bublinek a také přemíře cukru. Druh minerálek často měníme, na přeslazené nápoje i na přemíru piva raději zapomeneme. Ledviny ale podpoříme jedním nízkostupňovým pivem, nejlépe se sníženým množstvím cukru.

Jestliže za nápoj považujeme to, co přináší do organismu vodu, tak káva není nápoj, protože nás naopak dehydratuje. Kofein tělo odvodňuje, a prohlubuje tak dehydrataci, která hrozí působením vysokých teplot. Proto vždy pijeme kávu, zvláště v horku, s vodou, kterou zase tekutiny tělu dodáme.

ČTĚTE TAKÉ:

Pokud ze džbánu na stole upíjíme rychle, můžeme do něj dát i minerálku či pramenitou ledovou vodu. Tu jinak ale „necháme“ ve vodovodu a natočíme si vždy čerstvou. Je nejlépe uchovaná, což se naopak vůbec nedá říci o vodě v plastové lahvi, která se nějakou chvíli povaluje na terase na slunci nebo doma v teple a množí se v ní mikroorganismy.

Příjemné a zdravé ochlazení

Jižní národy znají moc silného černého čaje. Nečekejte ovšem nápoj ledový, v extrémních klimatických podmínkách vědí o optimální teplotě nápoje své. Ledový nápoj nám sice krátkodobě přinese pocit osvěžení, ale prudce zchlazený organismus si rychle začne vyrábět ztracené teplo; ledové nápoje tak tělo vlastně zahřívají, zatímco vlažný nápoj tělo ochladí tím, že odebírá tělu teplo.

A ještě pár tipů: osvěžující je čaj rooibos v různých chuťových variantách nebo mátový čaj s medem a citrónem.

Všechno není jenom v nápojích...

Denně bychom v horku měli přijímat 3 litry tekutiny. Kdo je má prostě problém vypít, může změnit dočasně jídelníček tak, aby v každém chodu bylo co nejvíce tekutin. Po ruce v práci bychom měli mít nejen lahev s vodou, ale také misku s broskvemi, šťavnatými jablky a hroznovým vínem, naprosto ideální je meloun. V poledne se vyhneme sušším jídlům, jako je třeba rizoto, zato si dáme polévku, zeleninový salát nebo alespoň omáčky – pokud je na ně v horku chuť.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com