Lidské tělo si v letních vedrech aktivuje svůj ochlazovací systém, který se navenek projevuje pocením. Bohužel tato aktivita přináší velké ztráty vody, proto je důležité tělu dodávat co nejvíce tekutin.

„Dětský organizmus obsahuje vody mnohem více než tělo dospělého, proto dehydrataci velmi špatně snáší. Například při ztrátě 10 % tekutin může vzniknout u dětí úpal, mohou se objevovat halucinace či zvýšená tělesná teplota. Pokud nedostatek vody trvá delší dobu, začne tělo hledat zdroje jinde – odebírá vodu z tkání a orgánů a krev se postupně zahušťuje. Výsledkem je, že trávicí pochody se zpomalují a v těle zůstávají metabolické zplodiny. Proto je opravdu důležité klást důraz na dostatek tekutin,“ varuje nutriční terapeutka Hanka Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.

ČTĚTE TAKÉ:

Miláčku, tak si alespoň trošku lokni

Dětské tělo velmi špatně snáší teplotní výkyvy. Proto vydává mnohem více vody. Jako rodiče byste tedy měli dbát na to, aby váš potomek pravidelně a vydatně pil. „Nejvhodnější je vlažná stolní neperlivá voda nebo voda z kohoutku. Dochutit ji dětem můžeme šťávou z čerstvého ovoce nebo ji můžeme trochu osladit malým množstvím kupované ovocné šťávy. Hodí se ale i stoprocentní ovocné džusy ředěné vodou v poměru 1:1. Dobrý je i ovocný čaj nebo menší množství minerálky,“ říká nutriční terapeutka a pokračuje: „Nápoje by ale neměly být příliš vychlazené. Tělo totiž jinak musí vynakládat velké množství energie na vyrovnání teplotního rozdílu. Teplota nápojů by měla být přiměřená, zhruba 15-20 °C.“

U jídla platí čím lehčí, tím lepší

Ideálním menu pro horké dny je ovoce a zelenina, protože obsahují velké množství vody, a mohou tak s ochlazováním těla trochu pomoci. Proto je vhodné do jídel co nejvíce zakomponovat zeleninové či ovocné saláty.

Zmrzlina – chladnička pro tělo?

Mezi rychlá „ochlazovadla“ patří v létě zmrzlina. I když se jedná o mraženou pochoutku, můžete ji sem tam svému potomkovi dopřát. Ovšem za určitých podmínek. „Zmrzlina pro děti by neměla mít vysoké množství tuků, jako má třeba smetanová, ale ani velké množství cukru, který často bývá například v ovocných dřeních. Optimální volbou je například nanuk z tvarohu nebo jogurtu. Na škodu nemusí být ani poleva, nicméně je potřeba, abychom se ujistili, že neobsahuje ztužené tuky,“ vysvětluje Knížková.

Jak nakupovat a skladovat zmrzlinu

Při nákupu zmrzliny není důležitý jen její obsah, ale i způsob, jakým je skladována. Pokud tedy jdete koupit zmrzlinu do potravin, všimněte si chladicího boxu. Pozornost zaměřte na to, zda na stěnách nejsou vrstvy námrazy, nebo zboží v něm není zdeformované. Všechny tyto indicie totiž vedou k tomu, že zmrzlina je špatně skladována. V případě, že si nanuk koupíte a chcete ho uchovávat doma v chladničce, dbejte na to, aby teplota chladicího zařízení byla zhruba -18 °C.

A na závěr dobrá zpráva

Máte strach, že zmrzlina vaší ratolesti příliš zchladí žaludek? Nemusíte mít obavy. Mražená pochoutka se totiž částečně ohřeje v ústech, takže do zažívacího traktu sklouzne už jen o pár stupňů studenější, než je tělesná teplota.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com