Mňam. Rostou maliny a ostružiny!

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Tyto drobné plody jsou pro vaše děti jako dělané: jsou sladké a zároveň zdravé. Víte, jak s nimi naložit?

Vitaminová nálož

Pohled na maliník nebo ostružiník není zrovna lákavý. Člověk se musí přemáhat, aby se vrhl do těchto pichlavých křovisek a sbíral sladké plody. Ale ať si to připustíte, či nikoliv, námaha se vyplatí. Tyto malé červené nebo černé hrozny mají totiž obrovské množství vitaminu C, A, B, rutin, pektiny a minerální látky.

Berte i listy

Kuchyně

Autor:

A když už jsme u toho, kromě sladkých malin i ostružin si do košíku přibalte i pár lístků z keřů. Můžou se vám hodit jako lék – sušené listy maliníku nebo ostružiníku mají podpůrný vliv na trávení, snižují horečku a pomáhají i při očních nemocech. Stačí, když jednu lžíci suchých listů maliníku či ostružiníku povaříte v hrnku vody a necháte louhovat deset minut. Zcezený nápoj dejte dětem pít po doušcích.

ČTĚTE TAKÉ:

Ovoce v kuchyni

Ale zpátky k malinám a ostružinám. Toto lesní ovoce má jednu vlastnost – podporuje chuť k jídlu. Takže pokud máte doma malého asketu, dejte mu sníst hrst těchto plodů před každým jídlem. Jinak samozřejmě můžete ovoce zakomponovat do různých pokrmů – hodí se obzvláště do sladkých chodů, jako je ovocný nákyp, ale výborné z nich bývají i omáčky k pečenému masu. Lesní plody můžete využít jako dekoraci různých zmrzlinových pohárů, ale i jako suroviny do koláčů (vynikající jsou obzvláště s tvarohem) nebo při tvorbě osvěžujících letních koktejlů.

Na co si dát pozor při nákupu

Kuchyně

Autor:

Málokdo má to štěstí, že si ovoce přiveze čerstvé z lesa. Pokud si tedy budete lesní plody kupovat v obchodě, dbejte na to, aby bylo pevné, nepomačkané a nebylo plesnivé. Kupujete-li maliny či ostružiny balené, ujistěte se, že nejsou na sebe příliš natěsnané, což by mohlo znamenat riziko jejich poškození. Zároveň zkontrolujte, zda na fólii balení není nějaká známka skvrn či vlhkosti. Ta by mohla být nechvalným signálem toho, že se obsah kazí.

Ať už máte lesní plody ze zelinářství, či přímo z lesa, skladují se stejně. Ještě než je uložíte do ledničky, pečlivě ovoce prohlédněte a odstraňte všechny závadné kusy. Maliny a ostružiny v žádném případě nemyjte! Rozložte je na tácek a přikryjte potravinovou fólií. Spotřebujte je do jednoho či dvou dnů. Pokud víte, že se k nim dříve nedostanete, raději je zamrazte. Jak na to: maliny a ostružiny omyjte, osušte, vložte do mikrotenového sáčku a nechte zamrazit. Vydrží vám zhruba rok.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

jídlosladké

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka a schodiště.