Zelený čaj – elixír dlouhověkosti

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Má neobvyklou barvu, jeho chuť je trpčí, až slabě svíravá, jemně a dlouhodobě povzbuzuje organismus a jsou mu přisuzovány omlazující a regenerující účinky. Už víte, o co běží? Ano, je to zelený čaj!

Pravý zelený čaj patří k nejstarším nápojům lidstva. Pije se od pradávna, hlavně kvůli obsahu kofeinu, který povzbuzuje organismus. Náběh koncentrace je pomalejší než u kávy či černého čaje, zato ale doba působení je mnohem delší.

Blahodárné účinky zeleného čaje

Zelený čaj obsahuje látky, které účinně brání tvorbě zubního kazu, může ale způsobit nežádoucí zabarvení zubů. Dále je účinný při onemocnění dásní, prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory, posiluje krevní stěny a snižuje hladinu cukru v krvi.

Zelený čaj – účinný antioxidant

Kuchyně

Autor:

Za podstatný rys označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až sedmkrát silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním.

ČTĚTE TAKÉ:

Zelený čaj – prevence onkologických onemocnění

Výzkumy prokázaly pozitivní vliv pití zeleného čaje jakožto prevence rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty. Pomáhá také snižovat pravděpodobnost výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz.

Zelený čaj – metla na viry a bakterie

Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu. Výsledky zkoumání také odhalily protialergické účinky zeleného čaje.

Hubneme se zeleným čajem

Zelený čaj výrazně snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků. Proto je doporučován jako doplněk redukčních kúr.

Silný zelený čaj detoxikuje organismus

Kuchyně

Autor:

Když necháme zelený čaj vylouhovat déle než tři minuty (zpravidla šest minut), připravený čaj má sice ostrou, až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působí na trávicí trakt, protože třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla.

Pozor!

Těhotné a kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, protože je v něm již velmi malý obsah kofeinu a taninů.

Správná příprava zeleného čaje

Jedna a půl lžíce zeleného čaje se přelije 1 litrem vody o teplotě 70 stupňů Celsia a nechá se 1-3 minuty louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko. Čajové lístky lze zalít ještě dvakrát.

Tinktura ze zeleného čaje

Potřebujeme: 2 lžičky kvalitního sypaného zeleného čaje, 2 dl lihu

Postup: Čajové lístky vložíme do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, poté dobře přecedíme, přelijeme do lahve a užíváme 2x denně 20 kapek po dobu 10 týdnů.

Raději samotný…

Zelený čaj bychom měli pít neslazený a pokud možno bez mléka. Cukr a mléko totiž podstatně snižují jeho léčivé účinky.

Čajík – Bezová víla

Potřebujeme: 1 lžičku zeleného čaje, 2 lžíce bezových květů

Postup: Obě přísady zalijeme 0,5 litrem vroucí vody a vše necháme 7 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

nápoječaj

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, kuchyňská linka na zakázku, Kuchyňská linka na míru.