Quinoa je rostlina, která patří do rodiny merlíkovitých. Je tedy příbuzná s velkým nepřítelem zahradníků a zahrádkářů, s lebedou, ale také s milovaným laskavcem. Díky druhému příbuzenství nás nepřekvapí, že se její plody dobře uplatní v naší kuchyni. Používají se celá zrna podobná pohance nebo se z ní mele mouka.

Přítelkyně celiatiků

Semena quinoy neobsahují lepek, a tak jsou ideální surovinou do jídelníčků celiatiků. Je to rostlina, která pochází z Jižní Ameriky, a tak se jí také někdy poeticky říká rýže Inků. Na rozdíl od obilnin obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin. Proto ji milují i všichni vegetariáni a vegani. Má také vyšší procento olejů než obilniny. Její chuť je unikátní, ovšem není nikterak extravagantní, takže ji klidně můžeme použít všude tam, kde dáváme třeba burghul, rýži nebo kuskus.

ČTĚTE TAKÉ:

Odkud pochází

Historici zabývající se rostlinami se domnívají, že quionou začali pěstovat indiáni žijící v Andách přibližně ve stejné době, jako si ochočili lamy, tedy asi před 6000 až 7000 roky. Quinoa je rostlina velmi odolná, snášející i nehostinné prostředí náhorních plošin. Ve společnosti lam se jí dařilo dobře, protože přežvýkavci ji průběžně hnojili svým trusem. Inkové si quinoy, které se česky říká také merlík chilský, velmi vážili, ale když přišli Španělé, stala se spíš rostlinou pohrdanou. Během následujících století se její pěstování omezilo na místa, kam nedosahovala rozhodnutí španělské administrativy, tedy jen vysoko v horách. Pro svět ji znovu objevila v 70. letech západní civilizace, která začala bažit po zdravém životním stylu.

Kam s ní?

Nejjednodušší použití je jako zavářka do polévek. Mohou se s ní nastavit nejrůznější slané koláče typu quiche. V letním jídelníčku ji můžeme použít například do směsi, kterou bychom chtěli naplnit rajčata. Na náplň můžeme použít mandle a některé výraznější orientální koření, jako je třeba kardamom, muškát, mletý koriandr nebo mletý zázvor. Je ideální základní ingrediencí do pilafu. Může se použít také na výrobu nádivek do drůbeže, pro změnu s nějakým sezonním kořením, jako je například oregano. Studená je výtečná do všech variací na severoafrické taboulé – s olivami, mátou, sladkou cibulí, rajčaty, okurkami… Anebo si můžeme zaexperimentovat na nějaké jihoamerické téma se sladkou kukuřicí, čerstvým hráškem, papričkami jalapeño a čerstvým koriandrem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com