Zatímco dříve se uvádělo, že dospělý člověk má denně vypít tři litry tekutin, dnešní zdravověda je v soudech trochu opatrnější a přiklání se k minimálnímu množství dvou litrů. Víc se totiž opírá o tvrzení, že potřebné množství tekutin nelze zcela generalizovat, protože závisí také na hmotnosti, životním tempu a prostředí.

ČTĚTE TAKÉ:

Citronádu, či ledový čaj?

Většina z nás má tendence v létě spotřebu tekutin zvyšovat a na chuť v teplém počasí přijdou i jiné než kupované limonády a ochucené vody. Nabídka čerstvého ovoce a neutuchající žízeň obrací naši pozornost k méně sladkým šťávám, které si lze snadno namíchat doma. Kdo se však do výroby citronády nebo ledového čaje pustí, může narazit na to, že nemá nádobu, ve které je pohodlně dělat. Čajová konvice se většinou nevejde do chladničky, plastové lahve od nápojů zase mívají příliš úzké hrdlo. Nastává chvíle pro různé druhy karaf a konvic, které se jinak v domácnosti příliš nevyužívají.

Chytré lahve

Karafa se od normální lahve liší minimálně tím, že mívá zúžený krk, aby se zmírnil proud tekutiny, a naopak rozšířené hrdlo pro snazší kontrolu nalévání. Aby byla praktická, měla by mít objem litr či jeden a půl litru a klasický tvar bez extravagantních záhybů, aby se vešla do chladničky. Mnoho nabízených karaf má ještě něco navíc – třeba zátku, která se dá použít jako sklenička, či vyklápěcí víčko reagující na náklon lahve.

Pro výrobu letních nápojů je vhodná také skleněná konvice s vyjímatelným sítkem. Dají se v ní míchat ovocné šťávy i ledové čaje, a vše je přitom hezky pod kontrolou. Pochopitelně jde také o to, co se do lahve dává. Používáme-li čerstvé ovoce, musíme se vyvarovat nahnilých kusů, které by se v nápoji začaly rychleji kazit. Voda z filtrovací konvice oproti běžné kohoutkové prodlouží trvanlivost a chuť nápoje.

Milovníci bublin dají před kohoutkovou vodou zase přednost sodovce z domácího přístroje. Ačkoli příprava domácí šťávy sice zabere dost času, přesto ji nemá cenu dělat do zásoby. Do chladničky by se měla šťáva dát jen na ochlazení před konzumací. Ideálně by se domácí limonáda měla míchat až těsně před podáváním a nedopité zbytky se nemají v chladničce skladovat více než 24 hodin. Ale to je vzácný případ, protože u domácí limonády obvykle žádné zbytky nejsou!

Titulní foto: Thinkstockphotos.com