1. Olivový olej

Hodí se na zvláčnění popraskaných rukou a rtů. Stejně zafunguje i obyčejné máslo či margarín, ale na rozdíl od olivového oleje se tak dobře nevsáknou.

2. Váleček

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se zbavit studených nohou, je masáž válečkem. Postačí jím přejíždět chodidla po dobu cca 3 minut. Kromě zahřátí ještě promasíruje šlachy a vaše nožky budou citelně lehčí.

3. Kuřecí polévka

Zmírňuje příznaky nachlazení. I při počátečním pocitu nachlazení pomůže. Je dobré nejen pít dostatek tekutin, ale dopřát si i třeba dva talíře kuřecí polévky denně. Ta zabraňuje zahlenění.

4. Láhev horké vody

Posílí imunitu. Kdykoliv máte dojem, že na vás tzv. „něco leze“, přiložte si láhev s horkou vodou k hrudníku. Pod hrudní kostí se nachází brzlík, který vytváří T-lymfocyty, jež jsou základem obranných funkcí organismu. Teplem jejich činnost posílíte.

5. Brambory

Pomohou proti ječnému zrnu. Jednu bramboru rozpulte a nahřejte v mikrovlnce. Pak ji rychle horkou zabalte do hadříku. Až je vlažná, přidržte ji na cca 10 minut u oka.

6. Whisky

Zlikviduje bolest v krku. Nenabádáme vás k nezměrnému užívání alkoholu! I když někteří odborníci doporučují raději jen kloktat whisky s vodou, my to považujeme za plýtvání. Úplně nejlepší je whisky vypít, pomocníka na bolest v krku si připravíte, když vymačkáte půlku citronu, přidáte trochu horké vody, lžíci whisky a lžičku medu. A bude po bolesti.

7. Žvýkačka bez cukru

Udržuje v kondici uši. Zánět uší patří k dost nepříjemným bolestem. Při nachlazení, rýmě a chřipce se smrkáním dostává hlen i do ušní trubice. Světové studie dokázaly, že riziko zánětu uší díky zahlenění se o polovinu sníží, žvýkáte-li žvýkačky. Je to dáno pohybem dásní a čelistí. A umělé sladidlo xylitol, jež obsahují pouze žvýkačky bez cukru, napadá bakterie, které problém způsobují.

8. Jahody

Jsou skvělým bělidlem fleků na zubech. Postačí třít zuby jahodou. Přírodní kyseliny pomáhají všechny skvrny vyčistit.

9. Čokoláda

Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromin, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku.

10. Kávová zrna

Nepříjemného zápachu z úst se zbavíte žvýkáním kávových zrnek.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com