Jak maso odmrazovat

Mrazák je skvělá skrýš, která uchová vaše potraviny ve výborném stavu. Jenže pak nastává malý problém – jak například masa správně odmrazit? Určitě se vyhněte pokušení dát zmrzlou „flákotu“ na talíř a nechat ji při pokojové teplotě roztát. Daleko lepší je přestěhovat maso z mrazáku do ledničky, kde se zbaví ledu, nicméně chlad jej ochrání před zkažením. Docela slušně funguje i rozmrazování pomocí mikrovlnné trouby. Trpělivé povahy mohou vyzkoušet i pracnější techniku – ponořit maso v neprodyšném obalu do horké vody, která se však musí každých 30 minut měnit. A teď ještě jedna maličkost: Jakmile něco rozmrazíte, už to znovu nezamrazujte!

ČTĚTE TAKÉ:

Mějte jedno prkénko na maso

Věřte či ne, salmonela (infekční nemoc zažívacího ústrojí) řádí nejenom v létě, ale celoročně. Hlavním zdrojem nákazy bývají potraviny živočišného původu, nejvíce vejce a maso. Odborníci na dětskou výživu proto doporučují používat na krájení masa zvláštní prkénko. Důvod je jasný: dřevěná podložka může být popraskaná a tím pádem se nedá dostatečně umýt. Ve spárách se tak mohou usadit případné choroboplodné zárodky, které se přenesou i na jiné suroviny.

Živočišné potraviny pořádně povařte

Zničit případné bakterie v syrovém mase či vejcích není až tak těžké. Stačí suroviny důkladně povařit při teplotě 75 stupňů Celsia. Střevní infekce číhá v případech, kdy jsou živočišné suroviny nedostatečně tepelně zpracované – to se může týkat jak krátkého vaření, ale i záměrně některých jídel, jako jsou například „vejce na hniličku“. Pokud tedy chcete potomka ochránit před bolestmi břicha, určitě mu připravujte jídla, která prošla dlouhým varem.

Pozor na skladování

Maso, které chcete spotřebovat do dvou dnů, skladujte v uzavřených a nepropustných sáčcích, zamezíte tak riziku, že z něj šťáva vyteče i na ostatní potraviny. Kousky, které zamýšlíte zužitkovat později, uložte do mrazáku. Tam vám maso vydrží různě dlouhou dobu: například drůbež 9-12 měsíců, mleté maso 3-4 měsíce, rybí filé 4-6 měsíců, vnitřnosti 3-5 měsíců.

Zdroj: MUDr. Martin Gregora: Kuchařka pro rodiče malých dětí (Grada Publishing, 2010)

Titulní foto: Thinkstockphotos.com