Dýně a jejich semínka

Kuchyně
Zvětšit fotografii

Autor:

Dýně jsou nejen zábavnou dekorací na Halloween, ale i skvělou surovinou pro vaření a bohatou zásobárnou vitaminů. Jen vědět, jak na to. Inspirujte se našimi radami a recepty a naučte se využívat tyto podzimní ozdoby v kuchyni.

Kuchyně

Autor:

Dýně má rozličné odrůdy, odlišující se tvarem, chutí a barvou. Barva je obvykle zelená, žlutá, oranžová či krémová. Semena dýní jsou plochá, mají oválný tvar a bílou, žlutou, šedozelenou nebo černou barvu. Podle zbarvení dužiny poznáme množství obsaženého karotenu - u oranžově zbarvených dýní je ho nejvíce.

ČTĚTE TAKÉ:

Léčivé účinky dýní:

  • zásobují tělo vitaminy, minerály, vodou a vlákninou

  • působí močopudně, zavlažují ledviny

  • odvádějí toxiny z těla

  • dýňová semínka jsou velkou zásobárnou zinku

  • snižují hladinu cholesterolu v krvi

  • posilují organismus

Dýňová semena, zásobárna zdraví

Kuchyně

Autor:

Dýně jsou bohaté na zinek, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor a skupinu vitaminů B a C. Dále obsahují bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyseliny nukleové. Dužina dýní je velmi bohatá na vlákninu a vodu. Obsah vlákniny velmi dobře působí na trávicí trakt, hlavně při vylučování toxinů z těla.

Dýňová semínka jsou také výborným výživovým doplňkem. Lisuje se z nich olej, který je velmi nutričně hodnotný. Semena obsahují především velké množství zinku, který má vynikající účinky na posílení obranyschopnosti organismu. Navíc pomáhá jako účinná prevence růstu nádorových buněk a potlačuje projevy rakovinového bujení. Také pozitivně upravuje problémy s prostatou. Semena nebo z nich vylisovaný olej jsou doporučovány jako prevence těchto onemocnění.

Kuchyně

Autor:

Můžeme je chroupat jen tak jako pamlsek nebo je nasucho opražit na pánvi. Dají se s nimi výborně dochutit saláty, těstoviny, rýže i omáčky. Jestliže je nadrobno nasekáme, dají se použít místo oříšků či mandlí do moučníků, pečiva a dezertů.

Jestliže nejsme milovníky chroupání semínek, můžeme si koupit v obchodech se zdravou výživou vylisovaný dýňový olej, který se užívá v množství 1-2 lžičky denně. Je výbornou zásobárnou vitaminů a minerálů pro děti od 6. měsíce věku až po seniory. Pro dobré vstřebání zinku do organismu potřebujeme ještě vitamin A, který je obsažen ve velkém množství v rakytníku řešetlákovém. Ten si můžeme vypěstovat nebo koupit ve formě čaje, sirupu či šťávy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

jídlodýněkuchyněvaření

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně,SEM.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytového jádra, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1.