Aromatická mléka nemusí dětem chutnat

Od té doby, co si člověk může koupit mléko nejen v obchodě, ale i přímo u farmářů, je nabídka mlék pestrá. K mání je například kozí, ovčí i koňské mléko. Což o to, dospělí si na těchto chuťově zajímavých lahůdkách pochutnají, ale co děti? „Nedá se říci, že by některé z mlék bylo pro dětský organizmus vyloženě nezdravé. Jejich složení se však liší – některé obsahuje více, jiné zase méně některých minerálních látek. Moderní člověk je ale nejvíce zvyklý na mléko kravské, které je běžně dostupné ve všech obchodech. Dítě, které nikdy nepilo jiný druh mléka, by mohlo mít s konzumací například kozího mléka problém. Nechutnalo by mu kvůli jeho specifické chuti a vůni,“ soudí nutriční terapeutka Hanka Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.

ČTĚTE TAKÉ:

Čerstvé ano, ale převařené

Dalším rozdílem mezi klasickým mlékem z obchodu a tím, které si pořídíte například na farmářských trzích, je způsob zpracování. Průmyslově upravené mléko prochází takzvanou pasterizací (zahřátím mléka na vysokou teplotu), která v něm odbourá veškeré škodliviny. Přírodní mléko z farmy je sice čerstvé, nicméně není nijak ošetřené. „Dětem by se nemělo podávat mléko „syrové“, protože může obsahovat například choroboplodné zárodky či jiné organizmy. Pokud chceme koupit dětem mléko z trhů, měli bychom jej před požitím převařit,“ radí Knížková.

Polotučné mléko je to pravé

Mléko se v létě hodí především jako surovina pro výrobu různých ovocných koktejlů. Pokud budete mléko kupovat v obchodě, dejte jednoznačně přednost polotučnému. Nízkotučné mléko (a rovněž výrobky z něj) není pro děti příliš vhodné, protože je ochuzené například o tuky, které jsou pro nejmenší strávníky důležité. Naopak plnotučné byste svým svišťům měli dopřát jen občas z důvodu prevence vzniku nadváhy.

Kyselé není totéž co kysané

Dětem byste měli podávat výhradně čerstvé mléko. Pokud si například kupujete krabicové, hned po otevření ho spotřebujte. Pokud mléko chcete uchovávat delší dobu, je potřeba ho skladovat v lednici. Někdy se ale stane, že i přesto se mléko zkazí a zkysne. „Pozor, zkyslé mléko není to samé jako kysané mléčné výrobky! Zkažené zkyslé mléko se nedoporučuje dětem konzumovat z důvodu možných zažívacích potíží. Jestliže máme doma zkyslé mléko a je nám líto ho vyhodit, můžeme ho použít například ke kosmetickým účelům,“ říká nutriční terapeutka a pokračuje: „Pokud jde ale o kysané mléčné výrobky, jako jsou různé jogurty, kefíry nebo jogurtové nápoje, je dobré je dětem servírovat co nejčastěji. Kysané výrobky totiž obsahují takzvaná probiotika – bakterie, které příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry a svým účinkem pozitivně působí na celkový zdravotní stav člověka.

Když tělo mléko nechce

U některých dětí (i dospělých) se může vytvořit takzvaná snížená aktivita střevního enzymu, který štěpí mléčný cukr. Odborně se to nazývá deficit laktázy. Tyto děti nesnáší dobře mléko. Podle nutriční terapeutky však existuje řešení: „Možností je nabídnout dětem mléčné výrobky s menším obsahem mléčného cukru, jako jsou kysané mléčné výrobky, například jogurty, kefíry či kysaná, acidofilní nebo jogurtová mléka.“

Zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí

Titulní zdroj: Thinkstockphotos.com