Jaký gril?

Rozhodující je, pro kolik jedlíků a jak často chcete grilovat a jakému zdroji tepla dáte přednost – dřevu, dřevěnému uhlí, plynu, elektřině? Dobrá zpráva je, že druh paliva neovlivňuje chuť pokrmu! Důležitá zpráva je, že grily na jednotlivá paliva (a náklady na jejich provoz) se cenově liší. A také jsou různě náročné na obsluhu. Obecně platí: čím levnější provoz, tím náročnější obsluha a údržba!

Fanklub dřeva

Moderní grily na dřevo (např. Smoky Fun) se vyznačují masivností, vysokým výkonem, snadnou manipulací, vysokou akumulací tepla. Mají dvě oddělené komory – spalovací a grilovací. Dřevo se přikládá do komory spalovací a hoření se reguluje ventilační klapkou. Teplo s kouřem odchází ze spalovací do grilovací komory, která má odtokový ventil pro tuk a šťávu. Jako palivo se doporučuje naštípané a vyschlé tvrdé dřevo z listnáčů (buk, habr, dub). Měkké dřevo se nehodí, protože rychle shoří a nevyvine dostatečné teplo.

ČTĚTE TAKÉ:

Fanklub dřevěného uhlí

Grilování na dřevěném uhlí je prubířský kámen kuchaře, protože sálající dřevěné uhlí se nedá dobře regulovat, takže se stává, že maso je navrchu zuhelnatělé a uvnitř nedopečené. Gril na dřevěné uhlí je pro ty, kterým nevadí sálavé horko, kouř ani popílek. Proto se předem ujistěte, jak na kouř budou reagovat sousedé.

Při nákupu dávejte pozor na řadu detailů: kvalitní model má robustní, masivní a dobře povrchově upravené komponenty. Je stabilní, a pokud má kolečka, musí být zajištěný, aby se nepřevrhl. Rošt masivní, jednoduše řešený, aby správně rozváděl teplo. Ve víku snadno ovladatelná ventilace. Kvalitní povrchová úprava vnitřních i venkovních částí v kvalitním žáruodolném smaltu, nikoli stříkané barvou. Vnitřní rošty z nerezové oceli nebo smaltovaných hliníkových slitin. Všechna držadla a úchyty robustní, tepelně nevodivá, ergonomicky tvarovaná.

Při výběru dbejte na jednoduchou vnitřní konstrukci kvůli čištění a běžné údržbě. Zajímejte se o dokoupení náhradních dílů a doplňků i po několika letech. Výrobci renomovaných značek je garantují, jednorázoví dovozci asijského levného zboží nikoli!

Zvláštní kapitolu grilování na dřevěném uhlí jsou Big Green Egg – keramické grily a pícky v jednom, jejichž konstantní sálavé teplo je směrované dovnitř, zvenčí nepálí. Pocházejí z Japonska, kde se pod názvem kamada používaly už před 3000 let, odkud je po 2. světové válci přinesli američtí vojáci. BGE se vyrábějí již 30 let v pěti velikostech.

Fanklub propan-butanu

Plyn je ideální, grilujeme-li často a hodně, rádi se díváme do plamene, ale chceme se vyhnout oharkům, popelu, kouři. Dáváme-li přednost rychlé regulaci teploty, snadné údržbě a potřebujeme gril často přemisťovat. Grilování na plynu je nejčistší a nejzdravější. Můžeme začít péct pár minut po otevření přívodu plynu. Rošt se trubicovými hořáky krytými aroma-mřížkami nebo stříškami zahřívá rovnoměrněji, kapající tuk se nespaluje přímo a nevznikají karcinogeny. (Jiná varianta je přímý ohřev z trubicových hořáků do masivních litinových roštů s integrovanými lištami.)

Jak poznat kvalitní plynový gril? Má dva nezávisle nastavitelné plynové hořáky a vnitřní část rovnoměrně rozvádějící teplo po celé grilovací ploše. Nastavení má být plynulé. Vnitřní uspořádání z nekorozivních materiálů. Je stabilní, s kvalitní povrchovou úpravou vnitřní části i venkovních ploch, s nerezovými nebo litinovými smaltovanými rošty.

Fanklub elektřiny

Kdyby sousedům vadil kouř z dřevěného uhlí, přichází ke slovu elektrický gril. Je nejrychlejší, teplota je přesně regulovatelná. Ideální pro ty, kdo dávají přednost kompaktnímu řešení (bez koše na dřevěné brikety, bez propanbutanové láhve), chtějí vařit nejen bez kouře, ale i bez popele, rizika popálení, zato s maximálně snadnou obsluhou a minimální údržbou. Vhodné pro časté přemisťování. Elektrické grily by měly stát pod přístřeškem nebo v altánu. Na otevřené zahradě se používají méně často.

Kvalitní elektrický gril má teploměr pro kontrolu teploty, topnou spirálu o vysokém výkonu, perfektní technické i ergonomické zpracování, dobře těsnící víko a celkový příkon nejméně 2000 W. Spirála musí být volně přístupná, aby se mohla snadno vyčistit. Ukazatel jakosti je materiál a zpracování: masivní provedení, kvalitní úprava externích ploch, jednoduše rozebíratelný vnitřní rošt, který dovede rychle a rovnoměrně rozvést teplo po celé ploše grilovacího prostoru. Tyto grily kupujte kompletně sestavené! Čím méně spojovacích prvků gril má, tím má vyšší životnost.

Údržba je nutná

Čím má gril jednodušší konstrukci, tím snáz se čistí. Na nerezový rošt se používá jemná drátěnka nebo mosazný kartáč, může se opláchnout nebo použít speciální přípravek. Po omytí ho nechte oschnout. Nikdy na mokrý rošt nesypte rozpálené dřevěné uhlí! Odstraňte vyhořelý popel z kotle, protože rychle absorbuje vlhkost a mohl by plesnivět. Špinavé víko a kotel se čistí z vnější i vnitřní strany. Zbytky jídla připečené na víko se jemně odstraní čističem nebo jemným mosazným kartáčem. Nepoužívejte ostré kovové špachtle, poškodily by smalt. Kotel ani víko nikdy nenatírejte ani nevoskujte.

U plynových grilů se musí čistit hořáky. Měňte hliníkové misky na tuk, je to jednodušší, než je pracně mýt. Na mastné skvrny na víku, bočních panelech a hořácích použijte mýdlovou vodu. Pečlivě čistěte ventilační klapky, jinak na nich vznikne vrstva usazeniny a pak jdou ztuha ovládat. Nezapomeňte ani na otvory na odtok tuku. Na gril nikdy nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky, mohly by poškodit barvu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com