Anglické kuchyně frčí

Kuchyně v tradičním anglickém stylu jsou u nás stále častěji poptávány, proto také vznikají specializované firmy, které se právě dodáváním anglických kuchyní zabývají.

Zájemci si na nich cení nejen jedinečný originální design, ale také precizní zpracování a využití léty prověřených postupů (speciální vsazovaná dvířka, šuplíky, tradiční spoje a panty).

ČTĚTE TAKÉ:

V čem jsou výjimečné?

Kuchyně v anglickém stylu bývají laděny do nepříliš výrazných barev – převládá bílá s doplňky dalších přírodních odstínů, jako je tmavá zelená nebo přírodní světlé dřevo. V dřívějších dobách bylo využíváno do anglických interiérů dřevo co nejmasivnější, nyní přichází ke slovu spíše odlehčenější verze, která pouze masivně působí.

Doménou interiéru v anglickém stylu je zachování střídmosti a elegance. Kuchyně v anglickém stylu se dále vyznačují provedením, jako by byly z dob dávno minulých.

Není divu, první nábytek v ryze anglickém stylu začal být vyráběn v druhé polovině 19. století a od té doby se jeho vzhled výrazně nezměnil.

Materiály? To musí být kvalita!

Anglická střídmost a funkčnost klade důraz na praktické, přitom ale pokud možno přírodní materiály. Všechny, od podlahy po skříňky, budí zdání masivu. Často se používají tvrdá světlá dřeva, která se ponechávají v přírodních odstínech, eventuálně se lakují.

Pro podlahu většinou bývá volena masivní dlažba z větších kostek nebo dražší přírodní kámen.

Stejně tak u pracovních ploch začíná dřevo pomalu nahrazovat praktičtější a trvanlivější přírodní kámen, například mramor. Tomu ale odpovídá samozřejmě také vyšší cena.

Triky pro dosažení dokonalého efektu

  • Volte pokud možno přírodní materiály ve světlých odstínech. Tmavší nechte například jen část dlažby a pracovní desku. Možná budete překvapeni, jak velkou část kuchyňského vybavení lze pořídit z přírodnin – například celokeramický dřez obdobný belfastskému stylu lze nyní sehnat i u nás. Jeho tradice v Anglii sahá až do 18. století.
  • Zajistěte co největší přístup světla do prostoru. Angličané mívají stahovací okna, která umožňují na rozdíl od našich vyklápěcích o něco větší přístup světla. Pokud není možné orientovat kuchyni na jih, zvolte alespoň velká okna, která ponechte bez masivní záclony. Angličané často používají záclony pouze do půli oken, která tak umožní přístup světla.
  • Ačkoli se to nezdá, moderní spotřebiče se do anglické kuchyně také hodí. Většinou se volí spotřebiče v nerez oceli. Ideální ale samozřejmě je většinu spotřebičů skrýt za vestavěné skříňky. Trváte-li na dokonalém zdání starého stylu, je nyní možné nechat si přivézt také spotřebiče vyrobené ve starém stylu – v Anglii jsou oblíbené sporáky značky Aga.
  • Nezapomeňte na střídmost! Interiér nepřeplácejte, také na kuchyňské lince nechte pouze spotřebiče, které pravidelně využíváte.
  • Úspěch začíná u kvalitní podlahy – záleží jen na vás a vašich možnostech, kolik hodláte do podlahy investovat. Hodí se dlažba z velkých kostek nebo nákladnější přírodní kámen (například mramor). Nemusíte se bát výrazných barevných rozdílů, například bílé a černé. Podlahy většinou bývají na anglických kuchyních často nejvýraznější součástí.
  • Osvětlení můžete zvolit bodové, nebo menší lustry. Nevolte ale příliš rozložité, na to si Angličané příliš nepotrpí.
  • Pamatujte, že přírodní vzhled a uklidňující barvy jsou alfou a omegou britských interiérů.
  • Při vybírání skříněk dejte pozor na přílišné množství vlysů a záhybů – takové skříňky jsou hezké, ale jejich údržba je doslova za trest.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com