Chce to jen čas a chuť

Klasický chléb se dříve ve většině domácností pekl téměř každodenně. Dnes už ale většina z nás přistoupí k jednoduššímu řešení a pro pečivo zajde raději do obchodu. Je to ale velká škoda, protože příprava domácího chleba je mimořádně uspokojivá záležitost.

Nejen proto, že si s těstem můžete skvěle vyhrát, ale zároveň u práce s ním také dobře relaxovat, protože nic není tak příjemné, než mít byt plný vůně poctivého domácího bochánku. Chce to mít jen čas a chuť…

Několik praktických tipů:

  • Těsto potřebuje pevnou ruku. Aby bylo skutečně tvárné, klidně mu naplácejte a pořádně ho vybouchejte o pracovní plochu. Čím poddajnější bude, tím lépe se bude tvarovat.
  • Zajímavou chuť dodá těstu tmavý řepný sirup nebo melasa.
  • Žádná trouba nehřeje rovnoměrně. Proto je dobré plech zhruba v polovině pečení otočit.
  • Dejte si také pozor na správné kynutí. Chléb totiž kyne dvakrát. Při prvním kynutí mu dopřejte expanzi až na dvojnásobek původního objemu, což trvá okolo hodiny. Nicméně přesná doba velmi závisí na teplotě prostředí, aktivitě kvasnic a počasí. Před prvním kynutím potřete také těsto trochou oleje, aby povrch nevyschl a nepopraskal. Při druhém už těstu dopřejte jen čtvrthodinku, důlek po tlaku prstu by se měl hned vyrovnat.
  • Připravit si můžete také zdravější alternativu chleba – celozrnný, přesněji žitno-pšeničný. Je plný vitaminů, minerálů a vlákniny a tedy podstatně zdravější než ten klasický.
  • Pokud chleba nespotřebujete ihned, můžete ho uchovat v mrazáku. Pak ho nechte samovolně rozmrznout. Bude chutnat jako čerstvý.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com