Maliny

Maliny jsou velmi bohaté na vitamin C, A a biotin. Biotin je vitamin krásy z komplexu skupiny B, která je důležitá pro zdraví a krásu kůže, nehtů a vlasů.

Každý jedinec si sice vyrábí biotin sám, ale pouze ve zdravé střevní flóře. Převážnou část této životně důležité látky totiž produkují bakterie. Spousta látek, jako jsou antibiotika, alkohol nebo přílišné množství léků, bakterie ve střevech ničí, a proto je nutné zvýšit příjem této látky. Plody maliníku rovněž podporují pocení, snižují horečku a léčí nechutenství.

ČTĚTE TAKÉ:

Zkrášlující malinová kúra

Malinová kúra může zlepšit jak zdraví, tak vzhled kůže, nehtů a vlasů. Stačí po 7–10 dní sníst 3x denně hrst tohoto ovoce. Biotin se již o vše postará.

Ostružiny

Ostružiny překypují karoteny, které chrání citlivá semena před volnými radikály. Díky nim a vysokému obsahu vitaminu C posilují náš imunitní systém. Tyto plody obsahují rovněž přírodní barvivo antokyan, organické kyseliny jablečnou a citrónovou, z minerálních látek především fosfor, hořčík (z tuzemského ovoce ho mají nejvíce), draslík a železo. Účinné látky těchto plodů posilují vaziva a stěny cév, a působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.

Ostružinová šťáva – lék na chrapot

Ostružinová šťáva je velmi účinným přírodním prostředkem proti chrapotu. Jemně ji přihřejeme a pak po doušcích vypijeme. Tento postup opakujeme 2x denně po dobu 2–3 dnů. Takto ošetříme postižený hlas a navíc tělo zásobíme cennými látkami.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com